Oltott vagyok

2021. augusztus 03. 20:03

A valószínűsíthetően nem természetes úton létrejött vírus élettani következményei egyelőre beláthatatlannak tűnnek.

2021. augusztus 03. 20:03
null
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

„Oltott vagyok. Leginkább azért, mert a valószínűsíthetően nem természetes úton létrejött vírus élettani következményei egyelőre beláthatatlannak tűnnek. Ami viszont most járvány elleni védekezés címén zajlik Európában, abban egyre több az olyan momentum, amelynek kevés köze van a tudományosan megalapozott egészségmegóváshoz, annál több a jogállam felszámolásához: hétvégén a németeknél a budapesti 2006. őszét idéző brutalitással verték szét a tüntetőket, az olaszoknál kormánypártiak fenyegetik a választójog megvonásával az oltatlanokat. Számomra egyértelmű, hogy havária esetén, a közösség érdekében, igenis indokoltak lehetnek bizonyos jogkorlátozások. Csakhogy a kilencvenes években nekünk a művelt Nyugatról azt tanították, hogy a jogkorlátozásnak mindig, minden egyes esetben, minden egyes érintett társadalmi csoportnál ki kell állnia a szükségesség, az elkerülhetetlenség és az arányosság próbáját. Ez persze időigényes, sziszifuszi munka, na de így működne a liberális demokrácia, szemben a totalitárius rezsimekkel, ahol az államrezon érdekében időnként hullik a forgács. Ehhez képest most Európa olyan totális jogkorlátozási őrülettel néz szembe, amire Nyugaton '45, Keleten '89 óta nem volt példa. Hirtelen megszűnnek a GDPR-problémák, hirtelen a leghúsbavágóbb kérdésben szűnik meg a kérdezés joga. Ha ma van rendszerszintű jogállamisági probléma Európában, akkor az ez: Berlintől Rómán át Budapestig. Újra éljük 2001. 09.11. utáni időszakot, amikor egy valóságos veszélyre (terror) hivatkozva, a demokrácia-exportőrök pillanatok alatt szabadultak meg a jogállami álarcuktól és kontrollálatlanul növelték a kontrollt.”

Fotó: Takuya Matsumoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2021. augusztus 04. 09:35
"Leginkább azért, mert a valószínűsíthetően nem természetes úton létrejött vírus élettani következményei egyelőre beláthatatlannak tűnnek." Az oltáséi is, Sifi...
kaltran
2021. augusztus 04. 08:31
Sifi nincs igazad. Aki nem oltatja be magát az gyilkos! Hogy jön bárki ahhoz, hogy vitassa az állam jogát, hogy egy ilyen ügyben kemény döntéseket hozzon? Az oltásellenes tüntetők és szabadságféltők egyszerűen hülyék, mert saját egészségüket feláldozva ordítanak vélt, álságos szabadságról. Inkább az a borzalom, hogy nem tették kötelezővé mindenki számára, aki eü okokból nem ellenjavalt.
zsiráf
2021. augusztus 04. 07:57
Nem oltás ellenesként, és az egyik ( régebbi) oltóanyag áldozataként kérdezem: Hogyan lehet kötelezővé tenni NEM törzskönyvezett oltóanyagokat, melyek mindegyikének ) csak ideiglenes forgalombahozatali engedélye van (FDA: EMA vagy OGYÉI által kiadott )? Annak aki nem járatos: a patikában csak törzskönyvezett gyógyszerek kaphatóak. A haszon nagyobb a járulékkos veszteségnél? A gyártó nem vállal felelősséget. Akkor az állam fogja? Mekkora mértékben? Könnyű út, próbáljon meg egy mellékhatást valaki bizonyítani, nem egyszerű.
bajai
2021. augusztus 04. 06:24
Elégé üres duma. Mit kellene tenni? A kötelező oltás demokratikus lenne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik