Lőrincz Tamás olimpiai bajnok

2021. augusztus 03. 12:30

Lőrincz Tamás óriási küzdelem után 2–1-re győzte le ellenfelét, így olimpiai arannyal fejezte be pályafutását!

2021. augusztus 03. 12:30
null

Mint összefoglalónkban írtuk, Lőrincz Tamás a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában a kirgiz Akzsol Mahmudovval mérte össze erejét a fináléban kedden kora délután.

A BHSE 34 éves versenyzője sikerével megkoronázta pályafutását, mert egy világ- és négy Európa-bajnoki cím után a pályafutásából hiányzó aranyérmet is begyűjtötte. Kilenc éve a londoni játékokon – még 66 kilósként – második lett. Lőrincz Tamás sikerével nemcsak teljessé tette medálgyűjteményét, hanem a súlycsoport regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnokaként vonul vissza.

Az első másodpercekben a kirgiz foglalta el a szőnyeg közepét, és talán ő is kezdett valamivel aktívabban. Alig 20 másodperc elteltével vétlenül összefejeltek a felek, Lőrincz Tamás fogta a feje bal oldalát néhány pillanatig, aztán vissza is állt az összekapaszkodáshoz. Az első perc valódi akció, így pont nélkül telt. 4:35-nél Lőrincezt leküldték a szőnyegre (0:1), így Mahmudov próbálkozhatott támadással, de nem jött össze az akció lentről, Lőrincz pillanatok alatt felállt.

A következő időszak is össze- összekapaszkodásokkal, fogásbontásokkal telt, mindkét birkózó megfontoltan küzdött, egyelőre minimális kockázatvállalással. Az óra pedig le is pörgött. 

Jött az utolsó menet. A kirgiz megint aktívabban kezdett, de Lőrincz ezúttal nem hagyta túl sokáig dominálni. A 34 éves magyar birkózó megpróbált egy támadást derékra, a kirgiz pedig kilépett a szőnyegről (1:1). Jött a várt figyelmeztetés passzivításért a kirgiz számára (2:1) – így már előnyben volt Lőrincz Tamás. Jöhettek a szőnyegről, de hiába próbálkozott a magyar birkózó, a kirgiz viszonylag hamar felállt. Másfél perc volt hátra, mind a ketten egyre több akcióval próbálkoztak, de rendre hamar bontották is a fogásokat. Jött az utolsó perc, Lőrincz Tamás továbbra is vezetett, de minden mozdulat jelentősnek tűnt, míg a másodpercek egyre lassabban peregtek. Összekapaszkodtak, újra meg újra, az utolsó tíz másodpercnek egy nagy nekirugaszkodással indult a kirgiz, de nem talált fogást.

Lőrincz Tamás óriási küzdelem árán, 2–1-re győzte le kirgiz ellenfelét.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkek

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vainamoinen
2021. augusztus 03. 21:20
F A N T A S Z T I K U S E M B E R Hatalmas gratula.
BossN
2021. augusztus 03. 15:19
Istennek hála! Nagyon megérdemelte Tamás a győzelmet.
zsuuuzsaaa
2021. augusztus 03. 14:54
Egy igazi FÉRFI !!!!!!!!!! ennyi :)
states
2021. augusztus 03. 14:29
Már csak hab a tortán, hogy balfaszgeri megbukott, a moslék is elkergeti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik