Feltehetően Irán támogatta milicisták raboltak el egy tartályhajót az Ománi-öbölben

2021. augusztus 3. 21:09
A brit tengeri kereskedelmi hivatal (UKMTO) szerint az incidens, amelyben egy brit hajó is érintett volt, el-Fudzseira partjaitól hatvan tengeri mérföldre történt.

Feltehetően Irán támogatását élvező milicisták elraboltak egy aszfaltot szállító tartályhajót az Ománi-öbölben, az Egyesült Arab Emírségek partjainál – közölte kedden két brit tengerbiztonsági vezető. Az incidens helyének közelében tartózkodó valamennyi hajónak „rendkívül óvatosan” kell eljárnia az áthaladáskor – áll az UKMTO egy korábbi közleményében.    

A Dryad Global tengerbiztonsági cég szerint az érintett hajó a panamai zászló alatt hajózó Asphalt Princess, amely a Hormuzi-szoros felé tartott.    

A brit külügyminisztérium haladéktalanul kivizsgálja a történteket – közölte a tárca szóvivője. Az ománi légierő felderítő repülőgépeket küldött a térségbe. Előzőleg kedden a brit kereskedelmi minisztérium tudatta, hogy „feltehetően elraboltak” egy hajót az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseira partjai közelében, de további részleteket nem közölt.    

Az iráni külügyminisztérium tagadta az ország részvételét az incidensben, azt állítva, hogy „álságos légkört” akarnak szítani Teherán ellen.    

Múlt csütörtökön az Arab-tengeren a libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú, izraeli üzemeltetésű, közepes méretű tartályhajó, a Mercer Street ellen követtek el dróntámadást, amely két emberéletet követelt. Meghalt a hajó román állampolgárságú parancsnoka és a legénység egy brit tagja. A támadás elkövetésével az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Izrael Iránt vádolta meg, Teherán tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz.    

Az incidens akkor történt, amikor a nyugati nagyhatalmak és Irán között amúgy is feszült a viszony a 2015-ben Bécsben az iráni atomprogramról Teherán és hat nagyhatalom között aláírt szerződés körül annak Donald Trump volt amerikai elnök által történt felmondása miatt kialakult helyzet okán.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Reuters Pool/Christopher Pike

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés