Dobrev Klára és a rántott hús

2021. augusztus 03. 08:59

Ha balti lakos vállal külföldön munkát, az üdvös mobilitás, ha magyar, fejvesztett menekülés?

2021. augusztus 03. 08:59
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasárnap

„Van Dobrev Klárának egy kedvenc példabeszéde, amelyet rendre elővesz kampánykörútján. A dologban az a jó, hogy egységbe forrasztja a videókon látható, unottan ácsorgó DK-rajongókat és a magamfajta konzervatív külső szemlélőt: egyformán nem bírjuk követni a gondolatmenetet. »Ma Magyarország egy olyan családra hasonlít, akik ülnek a vasárnapi ebédnél, és a papa rántott húst eszik, a gyerek is esetleg. A nagymamának zsíros kenyeret adnak, a rokkantnyugdíjas nagynéni szintén zsíros kenyeret kap, a munkanélküli nagyfiú pedig még csak zsírt se, csak száraz kenyeret« – lamentál a miniszterelnökjelölt-jelölt, majd felteszi a kérdést: mit fog gondolni egy ilyen helyen felcseperedő (rántott húst evő) gyerek az őt felnevelő közösségről? Hát nem az lesz az első dolga, hogy elmenekül innen? Bezzeg a balti országok, ott minden másképp van, példát mutatnak ezen a téren is.

Ott kezdődik, hogy az Eurostat legutóbbi adatai szerint 2019-ben Magyarország aktív korú népességének 4,5 százaléka élt külföldön, míg a litvánok esetében ez az arány 6,7 százalék, a letteknél 6 százalék, az észteknél pedig 5,7 százalék. Értem én, persze, hogy amikor a balti országok lakosai vállalnak külföldön munkát, az az üdvös mobilitás és a vállalkozó szellem megnyilvánulása, míg a magyarok esetében a munkaerő szabad vándorlása nem más, mint fejvesztett menekülés az Orbán-rezsim fojtogató diktatúrája elől (lásd a külföldre költöző íróinkat, akik tényleg szinte csak az évenkénti újabb és újabb könyvbemutatóikra látogatnak haza nagy remegve, vagy legfeljebb még a magyar egészségügy igénybevétele céljából, hisz ki az a politikai menekült, aki ne ruccanna haza fogkőlevételre), de azért csak megnyugtatóbb lenne, ha Dobrev Klára nem próbálná ilyen nyilvánvalóan átverni választóit.

Zavarba ejtő az is, hogy szűk két éve a Demokratikus Koalíció még közleményben mutatott rá igen határozottan: »mi, európai magyarok szégyennek érezzük, hogy egy átlagembernek már a rántott hús is elérhetetlen luxus.« Úgy tűnik, innen jutottunk el a koronavírus-válság közepette oda, hogy a dobrevi parabolában szereplő átlagcsaládban már az apa és a gyerekek is vígan majszolják a wienerschnitzelt. Ezt talán nevezhetjük nem várt helyről érkező elismerésnek. Aztán ott van a példázatban szereplő egészséges, de munkanélküli »nagyfiú«, akinek rejtélyes okokból alanyi jogon járna a cordon bleu. Mivel 2010-ben a magyar nagyfiúk és nagylányok 18,9 százaléka volt munkanélküli, míg a Covid sújtotta 2020-ban 8, százalék (miközben a balti bezzegországokban a fiatalok 12,3–13,4 százaléka van állás nélkül), megállapítható, hogy az elmúlt években hal helyett hálót kapott a magyar ifjúság jelentős része, ami mellé halászni is megtanulhatott. Mégiscsak fenntarthatóbbnak tűnik ez a módszer, mint a dobrevi elképzelés, ahol életerős férfiakat etetne anyuci-apuci püspökfalattal a család összegürcölt pénzéből.”

Kép forrása: Dobrev Klára Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akrabu17
2021. augusztus 08. 16:55
ez a tehén génjeiben hordozza a hazudozást. nagyapa fő hazug volt apja bolgár komcsi férjéról ne is beszéljünk. Az ebihal értelmű dk szavazók pedig benne látják az új Jeanne d'Arc-ot.A lánglelkű hőst aki megszabadítja őket a zsarnoktól.De ha megkérdezel egy ilyen barmot, hogy milyen hátrányt szenvedett az elmúlt 11 év alatt nem tud válaszolni. Max ennyit "az Orbán". Sajnos van alkalmam beszélni ilyen barmokkal.
scandal says Jack
2021. augusztus 04. 10:50
A prolihergelésben végtelen lehetőségek és határtalan távlatok vannak, ezt el kell ismerni.
lvjtn
2021. augusztus 03. 14:23
mondanám, hogy szolidaritásáról, a mások tiszteletéről híres munkásmozgalom tagjaként józsef attila mit írt ilyen ínséges helyzetre ("ahol nincsen hús a babban, füstölt burzsuj főjjön abban") de aztán még klára asszony félreértené, hogy a lütyő ferijével együtt a kondérba kívánom...
Bokros Birka
2021. augusztus 03. 14:15
Drága Klein Tóni unokája ezt a kölföldi dumát nem kellene megbeszélni Rongy Wéreb gyűlölet iparos legjobb tanítványával a kedves élettársaddal. "Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!” – mondta Magyarország miniszterelnöke Gyurcsótány! Csak egy kis frissétés az elmének a Degenerált Kretének között. Aztán azt se felejtsük el, hogy voltak, akik állítólag a dögkutakból elégítették ki igényeiket a rántotthús onnan származott Gyurcsótány idején. "Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik