Kínai kölcsönpanda szült ikreket a francia állatkertben

2021. augusztus 2. 20:45
Panda-ikerlányok születtek egy kínai kölcsönpandától a közép-franciaországi ZooParc de Beauval állatkertben – írta meg az AP

A Párizstól délre fekvő Beauval Állatkert közleménye szerint az ikrek nem sokkal hajnali 1 óra után születtek, súlyuk 149 és 129 gramm (5,3 és 4,6 uncia). Édesanyjuk, Huan Huan és az apaállat Yuan Zi a Beauval állatkertnél 10 éves kínai kölcsönszerződés keretében tartózkodnak. A „pandadiplomácia” célja, hogy erősítse a jó kapcsolatokat Franciaországgal. Az ikrek a második és harmadik kölykei a párnak első pandagyermekük, a 2017-ben született Yuan Meng utát, aki szintén Franciaországban született.

„Huan Huan nagyon jól vigyáz rájuk. A szájába vette őket, hogy megnyalja és megtisztítsa a kicsiket. Apró sírásokat is hallhatunk”

– áll az állatkert közleményében.

Az állatkert szerint a kölykök nemét a gondozásukért felelős kínai szakértők határozták meg, de véglegesen csak hónapok múlva lehet igazából megerősíteni, mivel a külső nemi szerveik csak néhány hónapos korukban jelennek meg.

A születés azután következett be, hogy az állatkert márciusban nagy örömmel jelentette be, hogy Huan Huan és Yuan Zi „nyolcszor párosodtak”. Ezután az állatorvosok mesterséges megtermékenyítést végeztek, hogy „minél több esélyük legyen a terhesség létrejöttére”

Az óriáspandák nehezen szaporodnak, terhességüket köztudottan nehéz nyomon követni.

„Egy ritka intenzív pillanatot éltünk most át együtt. Ezek a születések mindig nagyon kivételesnek számítanak, számos meglepetést is hordoznak” – mondta Delphine Delord, a Beauval Állatkert igazgatója.

A kölyköket 100 nap múlva nevezik el. Az állatkert szerint néhány évet Franciaországban töltenek, majd Kínába küldik őket.

Európa más nemzetei is rendelkeznek óriási pandákkal, köztük Ausztria, Nagy-Britannia, Belgium, Németország, Hollandia, Spanyolország és Finnország. Kínában összesen körülbelül 1800 panda él a vadonban, és világszerte további 500 fogságban.

Kína évtizedek óta megajándékozta a barátságos nemzeteket a nem hivatalos nemzeti kabalájával az úgynevezett „pandadiplomácia” néven. A közelmúltban az ország kereskedelmi feltételekkel kölcsönzött pandákat az állatkerteknek.

Fotó: GUILLAUME SOUVANT / AFP

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés