A homoszexualitás kritizálásáért kapott pénzbüntetést Németországban egy lengyel pap

2021. augusztus 2. 17:19
Több mint másfél millió forintra büntette egy kölni bíróság Dariusz Oko lengyel teológusprofesszort, mert bírálni merte a egyházon belül is eluralkodó homoszexuális-tendenciákat.

Négyezer-nyolcszáz euróra, azaz több mint másfél millió forintra büntette egy kölni bíróság Dariusz Oko lengyel katolikus papot, teológusprofesszort, miután egy német magazinban megjelent újságcikkében kritizálta az egyházon belül is eluralkodó homoszexuális-tendenciákat – számolt be az esetről a Magyar Nemzet.  

A varsói igazságügyi miniszterhelyettes az eset után melegebb éghajlatra küldte a jogállamiság – így az akadémiai szabadság – miatt következetesen aggódó Németországot. Oko – aki publicistaként is aktív – a Theologisches című vallási magazinban idén januártól megjelentetett cikksorozatában érvelt amellett, hogy az egyre nagyobb számú homoszexuális pap veszélyt jelent az egyház működésére.

Oko fellebezett az ítélet ellen

Az írásban a szóban forgó atyákat parazitáknak nevezte, s „homoszexuális pestisről” írt. A sorozat második részében annak a véleményének is hangot adott, hogy az LMBTQ-ideológiával szemben védtelen felnőttek megóvására is szükség lenne. Szavai hatalmas ellenállást váltottak ki a nyugati sajtóban, Oko pedig fellebbezett a kölni bíróság ítélete ellen. Az Ordo Iuris lengyel jogi intézet viszont kiállt a neves teológus mellett, azzal érvelve, hogy bátran kezdeményezett tudományos diskurzust az egyházon belül. Árulkodó, hogy az intézet által indított,

Oko melletti  petíciót eddig mintegy kétszázötvenezren írták alá.

Az ügy Brüsszelben is téma lett

A Magyar Nemzet szerint az eset épp annak fényében ver fel port az Európai Unióban, hogy az Európai Bizottság (EB) folyamatosan elmarasztalja Lengyelországot az igazságszolgáltatás működése miatt, az EB friss jogállamisági jelentéscsomagjában lényegében Lengyelország és Magyarország kapta a legtöbb kritikát.

A jelentések brüsszeli nyilvánosságra hozatalakor Věra Jourová bizottsági alelnök ultimátumot is adott a lengyeleknek: amennyiben Varsó augusztus 16-ig nem hajtja végre az Európai Unió Bíróságának júliusi, a lengyel bírák ügyét érintő ítéletét, Brüsszel pénzügyi szankciókat is maga után vonó kötelezettségszegési eljárást indít az ország ellen.

Egy másik, szintén júliusban indított kötelezettségszegési eljáráscsomag az LMBTQ-vitát érintette. Ekkor az uniós bizottság hazánk ellen a gyermekvédelmi törvény miatt is eljárást kezdeményezett, míg Lengyelországba az úgynevezett LMBT-mentes zónák miatt ment a brüsszeli felszólítólevél.

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A zsidókat mikor veszik elő a németek?
Moshe Maya rabbi az izraeli parlamentben leszögezte: a Halakha törvénye szerint a homoszexualitás büntetése: halál.
Forrás: Ze'ev Chafets: Real Torah Judaism, The Jerusalem Report, 1996. január 25, 18.old.

"A Halakha (a zsidó törvény) megszabja, hogy a leszbikust nem kell halállal büntetni, mint a férfi homoszexuálist, sőt még pappal is köthet házasságot. Viszont tettéért fegyelmi büntetés jár: megkorbácsolás."
Forrás: Maurice Lamm: The Jewish Way of Love and Marriage (A szerelem és a házasság zsidó módja), Harper, 1980, 67.old.

A törvény nem szorítkozik földrajzi korlátok közé. Ez a zsidóké, bárhol éljenek.
Szövegértés nyista, Vagy a hülyének tettetés szokásos verziójával állunk szemben?

Ez a német sajtószabadság? Vagy egyenesen az EU-s norma?

A prekoncepciód volt rossz. De ezt a te 150-es IQ-d nem érti...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés