MSZP: Jogosak az egészségügyi szakdolgozók követelései

2021. augusztus 1. 13:13
Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke szerint ebben a kormányzati ciklusban 25 éves mélypontjára került az egészségügy finanszírozása.

Az MSZP jogosnak tartja az egészségügyi szakdolgozók követeléseit, az ellenzéki párt szerint a szakdolgozóknak elegük van az alulfizetettségből, a túlterheltségből és abból, hogy nem hallgatják meg őket. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján azt mondta, ebben a kormányzati ciklusban 25 éves mélypontjára került az egészségügy finanszírozása, az ágazatra a GDP 4,5 százalékát költi csak a kormány, míg az európai átlag 7 százalék.

Az ellenzéki politikus kitért arra: bár a „kormányzati propaganda” szerint ebben az évben és jövőre több pénz jut egészségügyre, ez valójában a megemelt orvosbérek finanszírozási többlete, és az ágazat működtetésére egy jottányit sem fordítanak többet, mint az előző években. Elavult a géppark jelentős része, humánerőforrás-hiány van, hosszúak az ellátási várólisták – emelte ki Korózs Lajos.

A bizottsági elnök úgy fogalmazott, ma a magyar egészségügy lélegeztetőgépen van, és nem véletlen, hogy az ágazatot sokan hagyták ott. Nem lehet elhinni Kásler Miklós miniszternek, hogy ezrek térnek vissza az ágazatba – vélekedett. Korózs Lajos kiemelte, a szocialista párt választási programjában kiemelkedő helyen szerepel az egészségügy, így egyebek között az, hogy külön minisztériumnak kell felügyelnie ezt a területet. Emellett az európai uniós átlag szintjére kell felhozni az ágazat finanszírozását, mert most uniós átlagban Magyarország költi szinte a legkevesebbet egészségügyre és a magyar emberekre – tette hozzá a képviselő.

(MTI)

Fotó: Korózs Lajos MSZP-s képviselő felszólal a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetének létrehozásáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 27-én.MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Korózs Lajos..." Eddig olvastam.

2002-2010 között két cikluson át kormányoztatok egyhuzamban.

Mennyi volt egy egészségügyi szakdolgozó bére 2010-ben?

Akkor onnan folytassuk.

Korózs Lajos jelmondata: Sosem követem el ugyanazt a hibát kétszer. Leginkább ötször-hatszor szoktam, csak hogy biztos legyen.

Balliberális egészségügy

Orvos a beteghez a műtét után
- Van egy rossz és egy jó hírem. Melyiket mondjam először.
- A rosszat doktor úr.
- A beteg lába helyett az egészségeset vágtuk le.
- Mi a jó hí?
- A beteg lába szépen gyógyul.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés