Egészségügyi szakdolgozók demonstráltak Budapesten

2021. július 31. 14:05

Az egészségügyi szakdolgozók közalkalmazotti jogviszonyának visszaállításáért demonstráltak szombaton a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezésében Budapesten, a Hősök terén.

2021. július 31. 14:05

Balogh Zoltán, a kamara elnöke beszédében azt mondta, a kormány "arcul csapta" őket a márciusban életbe lépő új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel. A kamara "az első perctől kezdve" azt képviseli, hogy rájuk ne vonatkozzon ez a szabályozás - emelte ki.

Kitért arra, hogy a törvény előkészítése során a szakdolgozók álláspontját, javaslatait nem fogadták el, nem volt érdemi egyeztetés a joganyagról, amelyben - álláspontja szerint -"súlyos ellentmondásokat és méltánytalanságokat észleltek".

Balogh Zoltán kiemelte: a koronavírus-járvány alatt életbe léptetett szabályozás miatt mintegy négyezer egészségügyi dolgozó, köztük háromezer szakdolgozó nem írta alá új szerződését, amit az egészségügy szempontjából "hatalmas veszteségként" értékelt.

Azt hangoztatta: együttes jelenlétükkel szeretnék kifejezni egyet nem értésüket a meghozott intézkedésekkel szemben.

A kamara által a törvényhez benyújtott javaslatok nem találtak értő fülekre, nem születtek meg a szükséges rendelet- és törvénymódosítások - jelentette ki. Eszközeik elfogytak, a kialakult helyzet növelte a szakdolgozók létbizonytalanságát, a túlterhelt, elfáradt szakdolgozók elégedetlensége jogosan nőtt - hangsúlyozta.

A rendezvény végén Balogh Zoltán felolvasta azt a kiáltványt, amelyet a szervezet a döntéshozókhoz is el akar juttatni. A dokumentum a többi között a közalkalmazotti jogviszony visszaállítását, 30 százalékos béremelést és új egészségügyi szakdolgozói bértábla bevezetését javasolja.

A nagygyűlésen mások mellett felszólalt Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke is, aki azt hangoztatta, hogy a szakdolgozók nélkül nem lehet gyógyítani, egyúttal törekvéseik támogatásáról biztosította őket.

"A koronavírus-járvány igazolta, hogy hiába van technika, ha nincs megfelelő ápolás, akkor a halálozási adataink olyanok, amilyenek" - fogalmazott, az "általános értékváltás" szükségességét is hangsúlyozva.

Úgy vélte: fejlett, korszerű egészségügyre van szükség, ami nem megy tisztességesen megfizetett, kipihent ápolók nélkül.

A nagygyűlésen felolvasták a rendezvényre meghívott Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének levelét.

Pintér Sándor válaszában a többi között azt írta, részvételét nem tartja indokoltnak, tekintettel a Belügyminisztérium hatáskörére. Arról biztosította a szakdolgozói kamarát, hogy felelősségvállalásuk és áldozatkészségük ismert a kormány előtt. Kásler Miklós válaszában - egyebek mellett a szakdolgozók járvány alatti munkáját méltatva - tudatta, hogy továbbra is számít a kamara véleményére. A résztvevők kiabálással, fütyüléssel, pfujolással reagáltak a levelekre, és skandálással Kásler Miklós lemondását követelték.

Az eseményhez több egészségügyi szakmai és civil szervezet, valamint szakszervezet is csatlakozott, köztük a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ), az öt magyar szakszervezeti konföderáció (a Liga Szakszervezetek, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetsége), valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete.

A rendezvényen több ellenzéki politikus is részt vett.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. augusztus 01. 08:45
Azért azzal együtt óvatosan. 2004-ben a parlament előtti eü. tüntetésen SZDSZ tagok öltöztek be orvosnak, nővérnek, méghozzá a helyszínen, a Kossuth téren lévő sátrakban. Mielőtt az ótvar libernyák belémkötne, mivel én nem vagyok libernyák, MINDENFAJTA tüntetést, demonstrációt támogatok. Feltéve, hogy azok tüntetnek akik az érintettek és nem beöltözött párttagok, aikre rárepülnek gazdáik, hogy beszédet mondhassanak.
DFK
2021. augusztus 01. 06:44
Ezek nem egészségügyi szakdolgozók, hanem szardolgozók.
brekkk
2021. július 31. 21:08
A bérüket teljesítményarányosan kellene megállapítani. Ha Magyarországon haltak meg a legtöbben covid miatt,akkor milyen a teljesítményük?
silenceCZ
2021. július 31. 20:13
az úgy jó lesz, kedves egészségügyisek, ha visszaállítják a mai hergelők országlása alatti állapotokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik