Egészségügyi szakdolgozók demonstráltak Budapesten

2021. július 31. 14:05
Az egészségügyi szakdolgozók közalkalmazotti jogviszonyának visszaállításáért demonstráltak szombaton a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezésében Budapesten, a Hősök terén.

Balogh Zoltán, a kamara elnöke beszédében azt mondta, a kormány "arcul csapta" őket a márciusban életbe lépő új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel. A kamara "az első perctől kezdve" azt képviseli, hogy rájuk ne vonatkozzon ez a szabályozás - emelte ki.

Kitért arra, hogy a törvény előkészítése során a szakdolgozók álláspontját, javaslatait nem fogadták el, nem volt érdemi egyeztetés a joganyagról, amelyben - álláspontja szerint -"súlyos ellentmondásokat és méltánytalanságokat észleltek".

Balogh Zoltán kiemelte: a koronavírus-járvány alatt életbe léptetett szabályozás miatt mintegy négyezer egészségügyi dolgozó, köztük háromezer szakdolgozó nem írta alá új szerződését, amit az egészségügy szempontjából "hatalmas veszteségként" értékelt.

Azt hangoztatta: együttes jelenlétükkel szeretnék kifejezni egyet nem értésüket a meghozott intézkedésekkel szemben.

A kamara által a törvényhez benyújtott javaslatok nem találtak értő fülekre, nem születtek meg a szükséges rendelet- és törvénymódosítások - jelentette ki. Eszközeik elfogytak, a kialakult helyzet növelte a szakdolgozók létbizonytalanságát, a túlterhelt, elfáradt szakdolgozók elégedetlensége jogosan nőtt - hangsúlyozta.

A rendezvény végén Balogh Zoltán felolvasta azt a kiáltványt, amelyet a szervezet a döntéshozókhoz is el akar juttatni. A dokumentum a többi között a közalkalmazotti jogviszony visszaállítását, 30 százalékos béremelést és új egészségügyi szakdolgozói bértábla bevezetését javasolja.

A nagygyűlésen mások mellett felszólalt Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke is, aki azt hangoztatta, hogy a szakdolgozók nélkül nem lehet gyógyítani, egyúttal törekvéseik támogatásáról biztosította őket.

"A koronavírus-járvány igazolta, hogy hiába van technika, ha nincs megfelelő ápolás, akkor a halálozási adataink olyanok, amilyenek" - fogalmazott, az "általános értékváltás" szükségességét is hangsúlyozva.

Úgy vélte: fejlett, korszerű egészségügyre van szükség, ami nem megy tisztességesen megfizetett, kipihent ápolók nélkül.

A nagygyűlésen felolvasták a rendezvényre meghívott Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének levelét.

Pintér Sándor válaszában a többi között azt írta, részvételét nem tartja indokoltnak, tekintettel a Belügyminisztérium hatáskörére. Arról biztosította a szakdolgozói kamarát, hogy felelősségvállalásuk és áldozatkészségük ismert a kormány előtt. Kásler Miklós válaszában - egyebek mellett a szakdolgozók járvány alatti munkáját méltatva - tudatta, hogy továbbra is számít a kamara véleményére. A résztvevők kiabálással, fütyüléssel, pfujolással reagáltak a levelekre, és skandálással Kásler Miklós lemondását követelték.

Az eseményhez több egészségügyi szakmai és civil szervezet, valamint szakszervezet is csatlakozott, köztük a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ), az öt magyar szakszervezeti konföderáció (a Liga Szakszervezetek, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetsége), valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete.

A rendezvényen több ellenzéki politikus is részt vett.

(MTI)

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A DK szervezte? Úgy tűnik.

A magyar állami egészségügy jobb, mint számos nyugat-európai, USA, kanadai...
Ebben az ott dolgozó egyszerű, csendes, ám a munkát becsülettel végző állománynak van döntő szerepe.
A nagy pofájú ugatók, azok csak rontanak, rombolnak.
A tüntetés, polgári alapjog, de csak akkor tisztességes, ha összefüggéseiben mutatja fel, egyáltalán: miért tüntet, azaz:
végigveszi a lehetőségeket, legalább az utóbbi 20 évet, ezt a fejlődési ívet leírva kér, követel, hogy EHHEZ KÉPEST mire van szerinte szükség.

Széfet minden kórházi dolgozó ágya fölé! Tartsák abban a fizetésüket,
és akkor Orbán nem tudja ellopni!

Döbbenetes, hogy milyen mélyre zuhant a balliberális kormányzázosok alatt ausztriai szintre emelkedett egészségügyi ellátás színvonala. Az egészségügyet, az országot is csak a kommunisták tudják megmenteni.

Ott lehet hagyni az egészségügyet, az építőipar, az agrárium dolgos kezekre vár. De hiány van WC-s nénikből is.

Igen, olvasd el Yuval Noah Harari könyvét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés