A Fitch Ratings megerősítette Magyarország stabil kilátását

2021. július 31. 10:27
A hitelminősítő ugyanakkor negatívra változtatta az uniós tagállamok túlnyomó többségének a kilátásait.

A Fitch Ratings nemzetzközi hitelminősítő megerősítette legfrissebb felülvizsgálatában Magyarország államadós-besorolását: továbbra is stabil kilátású „BBB” osztályzattal tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségeket – írta szombaton kiadott közleményében a Pénzügyminisztérium. A tárca kiemelte, hogy a hitelminősítő ezzel egyidejűleg negatívra változtatta az uniós tagállamok túlnyomó többségének a kilátásait.

Alacsony munkanélüliség, vakcinabőség, személyijövedelemadó-visszatérítés

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a Fitch „kifejezetten dicsérte Magyarország stabil gazdasági mutatóit, valamint a beruházásokkal, a támogató költségvetési politikával és az ipari termelés kimagasló szintjével megtámogatott gazdasági növekedést”. A pozitív megítélést erősíti ezen felül az alacsony munkanélküliségi ráta, amely táplálja a gazdasági növekedést, továbbá a családokat támogató, jövőbeli személyijövedelemadó-visszatérítés és a vakcinabőség – ismertette a Fitch értékelését a Pénzügyminisztérium.    

A tárca úgy értékelte, hogy a Fitch megítélése szerint Magyarország a koronavírus-járvány következtében megváltozott körülményekhez jól alkalmazkodott, valamint

az uniós tagországokhoz képest „szilárdabban és hatékonyabban védekezik a járvány hatásai ellen”.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings, a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings) és a Moody's Investors Service közül az S&P és a Fitch egyforma besoroláson tartja nyilván Magyarország államadós-osztályzatát.    

A Moody's jelenlegi „Baa3” magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában „BBB mínusz”-nak felel meg, így a Moody's a másik két hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra. A Moody's ugyanakkor tavaly szeptemberben a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását. A Moody's a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát szeptember 24-ére tűzte ki, az S&P augusztus 13-án vizsgálja másodszor a magyar szuverén minősítést.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tegnap ( a múlt héten, a múlt hónapban, tavaly stb.) levelet a postás a független magyar álamigazgatástól.
Az állt mindegyikben: Aggyápézt! Most! Többet!

De azér szeretjük a kétharmadot lölőstül, sajátlábastul.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés