A klímakatasztrófa megérkezett

2021. július 30. 11:35

Mikus Áron
Mérce
A józan észre még várni kell a német politikai elit részéről.

„Az elmúlt évtizedekben egyre nyilvánvalóbbá és – elsősorban a globális délen – érezhetővé váló klímaváltozás kapcsán az északi centrumországok eddig elsősorban felelősként jelentek meg, akik vonakodnak feladni a saját gazdasági előnyeiket, polgáraik pedig az életmódjukat a klímakatasztrófa megelőzéséhez szükséges intézkedések érdekében. Az elmúlt hetek rajnai és dunai árvizei és az áldozatok százai megmutatták, Németország a klímaváltozásnak már nem csak felelőse, hanem egyre inkább elszenvedője is. Lecsapódhat-e ez az őszi szövetségi választásokon, és hogyan?

A felelősség kérdésével foglalkozik a német közszolgálati média produkciójában készült játékfilm, az Ökocid is, amely egy 2034-ben, a hágai Nemzetközi Bíróság előtt zajló fiktív tárgyalást mutat be. A vádlottak padján Németország ül, amit 31, a globális délhez tartozó állam évi 60 milliárd eurós kártérítésért perel, mivel nem tett eleget a CO2 kibocsátás, és általában a klímaváltozás megfékezésének érdekében.

A történet nem teljesen légből kapott. Tavaly szeptemberben hat portugál fiatal keresetet adott be az EU 27 tagállamával, valamint Norvégiával, Svájccal, Nagy-Britanniával, Ukrajnával, Oroszországgal és Törökországgal szemben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán. A panasz szerint a fenti országok azáltal, hogy nem tesznek eleget a klímaváltozással szemben, megsértik a fiatalok emberi jogait.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már 2015-ben legkésőbb.
Egy, mondjuk Afgán menekült környezetterhelési lábnyoma mindjárt a háromszorosára nő, ha Európába megérkezik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés