Kötelezővé vált az oltás az egészségügyi dolgozóknak

2021. július 30. 9:48
Az első oltást szeptember 1-jéig kell felvenniük az érintetteknek, kivéve azoknak, akiknek erre szakorvosi véleménnyel alátámasztott egészségügyi indokuk van.

A döntést Orbán Viktor két hete jelentette be, a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent rendelet szerint az oltás azoknak kötelező, akik az alapellátás feladatait látják el – írta meg a Telex. Ezek részletezve:

- ügyeleti ellátás,
- járóbeteg-szakellátás,
- diagnosztika,
- fekvőbeteg-szakellátás,
- mentést igénylő ellátás,
- betegszállítás,
- bentlakásos szociális vagy gyermekvédelmi intézményben szervezett egészségügyi ellátás,
- fegyveres és rendvédelmi szervek egészségügyi ellátása (dolgozók és fogvatartottak alapellátása).

A fentieken túl a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozók számára is kötelező a vakcina. Egyadagos oltás esetén – ilyen a Janssen – szintén szeptember 1-jéig kell lebonyolítani az oltást. A kétadagos oltásoknál a második adag időpontját az oltást végző orvos jelöli ki. Felmentést a rendelet alól csak az kaphat, akinek erre egészségügyi oka van. Ezt orvosi szakvéleménnyel kell igazolni.

Ha nincs oltás, jöhet az azonnali felmondás

„A munkáltató a foglalkoztatottat felhívhatja a védőoltás felvételének igazolására. A védőoltás felvételét a foglalkoztatott a munkáltató felhívására öt napon belül köteles hitelt érdemlő módon igazolni” – áll a rendeletben.

Azt a foglalkoztatottat, aki a megadott határidőig nem veszi fel a védőoltást, a munkáltató előbb felszólítja, hogy tegyen eleget a rendeletnek. Ekkor az oltásra – vagy az alóla mentesítő orvosi szakvélemény beszerzésére – az érintettnek 15 napja van.

Ha ez nem történik meg, akkor „a foglalkoztatott jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal meg kell szüntetni”. Ebben az esetben az elbocsátott dolgozót sem felmentési idő, sem végkielégítés nem illeti meg.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Osztán micsinálnak? Nem hiszem hogy hagyják a jó pénzt veszni (orvosok biztosan nem).

Remélem egyetlen oltó orvos sem kockáztatja, hogy csak regisztrálja az eü. dolgozót a vakcina számával, majd a "kollega" kérésére nem adja be. Erre valamit ki kéne találni, mert aki eddig nem oltakozott egészségügyisként, az feltehetően oltásellenes. Természetesen azok akik valamiért nem kaphatnak oltást, azok is csak háttérmunkát (nem találkozhat beteggel) végezhetnek.

Max. a szája járhat. Azonnali felmondással és végkielégítés nélkül lehet toppantgatni.
https://magyarkozlony.hu/?year..

Nekem az első oltás után hangos volt a chip.. szóltam, lehalkították.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés