A Die Welt „valószínűtlen” koalíciónak nevezi a magyar ellenzéket

2021. július 30. 10:20
A német lap szerint Orbán Viktor a több mint három évtizedes politikai pályafutása alatt a „kíméletlen hatalomhajhász” hírnevet szerezte magának.

A Die Welt a magyar ellenzékről közöl egy terjedelmes cikket, a szerző úgy véli, az „ultrajobbtól a baloldalig” tartó, hat pártból álló koalíciónak a közvélemény-kutatások szerint reális esélye van a jövő évi választásokon Orbán Viktor, az „illiberális demokrácia bajnokának” legyőzésére.

Az ellenzéki vezetők elsősorban arra alapoznak, írja a német lap, hogy a választók aggódnak a magyarországi demokrácia állapota miatt. Egy ilyen széles spektrumú koalíció azonban feszültségeket és rivalizálást is jelent egyben. Emiatt még

nem világos, hogy hogyan nézne ki az EU-val való „újrakezdés”,

amennyiben az ellenzék megnyeri a választásokat. A legutóbb a vitatott LMBTQ-ellenes törvény kapcsán kerültek felszínre az összefogáson belüli nézeteltérések, amikor a Jobbik a törvény mellett szavazott a Fidesszel.

„Még ha csak egyetlen gyermeket is tudunk megmenteni egy szexuális bűnözőtől, ez a törvény már megérte" – idézi az újság Jakab Pétert, a Jobbik elnökét, aki védte pártja álláspontját. Hozzátette: a homoszexualitást „el kell fogadni és tolerálni kell”, és támogatná a törvény módosítását, ha az ellenzék megnyeri a következő választásokat.

Fekete-Győr András: Mi az esélyegyenlőségben hiszünk

Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint „a magyarországi Orbán-ellenes ellenzék a kétségbeesés terméke”. Mindazonáltal a Politico című lapnak adott interjúkban mind a hat induló politikus bizakodását fejezte ki, hogy lehetséges a választási győzelem. Dobrev Klára, a „baloldali-liberális” Demokratikus Koalíció jelöltje arról beszélt, hogy kialakult egy új típusú ellenzéki szavazó, „akinek nem számít, hogy jobb vagy baloldali, liberális vagy szociáldemokrata - a lényeg, hogy demokrata legyen”. Fekete-Győr András a „centrista” Momentum jelöltje úgy fogalmazott: „Mi az esélyegyenlőségben hiszünk, a teljesítmény alapú társadalomban, ahelyett, hogy az

Orbán Viktorhoz hasonló politikusok kezét csókolgatnánk,

hogy ennek eredményeként sikeresek legyünk az üzleti életben vagy a politikában”.

A Die Welt idézi Karácsony Gergelyt, akit az ellenzék első számú jelöltjének tartanak. Budapest főpolgármestere azt nyilatkozta: „Nemcsak az a célom, hogy megtartsam vagy mozgósítsam az ellenzéki szavazókat, hanem hogy még nagyobb legyen ez a tábor. Mert úgy gondolom, hogy a kormányváltás ettől függ”. Az ellenzéki összefogásnak tehát akkor van esélye, „ha a pártok feladják belső rivalizálásaikat, és megpróbálják valóban a legjobb és legalkalmasabb jelölteket állítani az egyes választókerületekben” – mondta Pálinkás József, a Fidesz volt minisztere, akit szintén az ellenzék csúcsjelöltjeként emlegetnek.

Ellenzék: 37, Fidesz 36 százalék

További kihívást jelent a koalíció számára a Jobbik szerepe, amely az elmúlt években megpróbált ugyan túllépni antiszemita és romaellenes múltján. Jakab Péter szerint „ha akkor a régi Jobbiktól féltek, akkor most a jelenlegi Fidesztől kell félniük”. Az Idea Intézet friss felmérése szerint a magyarok mintegy 37 százaléka támogatja az ellenzéki összefogást, míg a Fidesznek 36 százaléka. Azok körében azonban, akik azt mondják, hogy biztosan elmennek szavazni, a felmérés szerint a Fidesz 47 százalékkal vezet, szemben az ellenzék 45 százalékával.

Deutsch Tamás, a Fidesz egyik alapítója futball hasonlattal élt: „Természetesen minden mérkőzés előtt a csapatok elemzik az ellenfél játékstílusát és felkészülnek. De az ellenfél taktikai rendje végül is érdektelen;

a győzelem kulcsa mindig a saját játékunk.”

A Fidesz egyre inkább pórbálja „lassítani” az ellenzéket, többek között azzal, hogy a közterületeket az adófizetők által finanszírozott, a kormány nézeteit hirdető plakátokkal borítják be, a választók leveleket kapnak Orbántól, az állami média pedig a kormánypárt által terjesztett összeesküvés-elméleteket ismételgeti. Emellett Orbán Viktor, aki több mint három évtizedes politikai pályafutása alatt a „kíméletlen hatalomhajhász” hírnevet szerezte magának, múlt héten népszavazást jelentett be az LMBTQ-ellenes törvényről. Eközben az ellenzéki politikusok arról számolnak be, hogy „mindegy, mennyit fizetünk, nem kapunk óriásplakát hirdetést” – mondta Márki-Zay Péter, az ellenzék egyik jelöltje.

Nyitókép: Facebook

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Noé is minden állatból vitt egy párt a bárkájára.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés