Macron bírósághoz fordult, amiért egy plakáton Hitlerként ábrázolták

2021. július 29. 22:46

Emmanuel Macron francia elnök bírósághoz fordult, amiért két dél-franciaországi városban is egy plakáton Adolf Hitlerként ábrázolták őt, így tiltakozva a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen – jelentette a helyi sajtó, köztük a Le Figaro, a Valeurs Actuelles és a Le Parisien című lapok is csütörtökön.

2021. július 29. 22:46
null

Michel-Ange Flori üzletember, akinek mintegy négyszáz köztéri hirdetőtábla van a tulajdonában, azt írta a Twitteren, hogy az államfő panaszbejelentése nyomán ki fogják hallgatni őt a touloni rendőrkapitányságon.    

– fogalmazott az üzletember. Továbbá azzal védekezett, hogy „egyesek Hitlert látják, de beleláthatod Sztálint is, vagy én Charlie Chaplint látom az A diktátor című filmből”.    

A szóban forgó plakáton Emmanuel Macron látható a náci diktátor egyenruhájában, Hitler-bajusszal, s mellette egy horogkereszthez hasonló ábra az elnök pártjának nevét (Köztársaság lendületben – LREM) alkotó szavak kezdőbetűiből kirakva, illetve egy felirat:

A déli Var megye két városában, Toulonban és Seyne-sur-Mer kisvárosban helyeztek ki két ilyen, négyszer három méteres plakátot. Valaki az egyikre később felfestette, hogy „szégyen”.    

Michel-Ange Florit – az ügyvédje bejelentése szerint – csütörtökön hallgatták meg a touloni bíróságon. Az ügyben a vizsgálatot a touloni ügyészség folytatja. Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter kijelentette: „bárcsak sok olyan diktatúra volna a világban, mint Franciaország!”. Franciaországban 2013-ban eltörölték azt a jogszabályt, amely kriminalizálta a köztársasági elnök megsértését. Ugyanakkor az elnök, akárcsak bármelyik másik állampolgár, bírósághoz fordulhat rágalmazás vagy becsületsértés vélelme esetén.

(MTI)

Fotó: Serge Tenani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2021. július 30. 10:29
Közelébe sincs ez a csíra a Führernek. : )
balbako_
2021. július 30. 10:26
Macskajancsi! Orbán ezerszer ennyit kapott és nem kapott szívinfarktust. Ő tudja, hogy ilyen a boksz - és a politika!
olajfa1
2021. július 30. 10:14
Nincs semmi csoda! CSAK AZ IGAZSÁGOT PLAKÁTOLTÁK KI! A hazugoknak fáj leginkább az igazság!
Kompenzátor
2021. július 30. 09:57
Hitlerezni, nácizni, fasisztázni, rasszistázni, stb. kizárólag balosoknak szabad jobbosok ellen, amúgy törvény bünteti. A jobbosok meg kussoljanak erről a gXciláda kettős mércéről, mert ők úgyis nácik, fasiszták, stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik