Fiatalok a kárpátaljai magyar jövőért

2021. július 29. 21:36
A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző újabb évfolyama vehette át oklevelét Beregszászban.

Lelkes fiatalok vitatkoznak fehér abrosz mellett a pedagógusok kötelező oltásáról. A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző záró hétvégéjén vagyunk, ahol a közélet iránt érdeklődő magyar fiatalokból épül közösség. A járványhelyzet miatt javarészt online platformokon tartott képzés utolsó, ám végre személyes találkozásra lehetőséget adó alkalma ez.

A Beregszász melletti Makkosjánosiban tartott hétvége Dobsa István kárpátaljai magyar politikus, a KMKSZ ISZ elnökének kezdeményezésével, a Polgári Szalonnal indult.

A hagyományteremtő rendezvény célja, hogy közéleti vitafórumot biztosítson a kárpátaljai fiataloknak.

Ezt követte az MCC által szervezett vitatréning Dobsa Beáta, az MCC Fiatal Tehetség Program régióvezetőjének koordinálásával, ahol az angolszász parlamenti vita szabályai szerint mérhették össze érvelési készségüket a résztvevők. Szombaton Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára, illetve Hal Melinda pszichológus, az MCC-Mindset Pszichológia Iskola oktatója volt a képzés vendégelőadója.

Benkó Hajnalka főszervező elmondta, hogy az első képzési hétvége a mindenkori járványintézkedéseket betartva hibrid módon valósulhatott meg, a többi szakmai hétvége a virtuális térbe helyeződött át. Rendhagyó módon az aktivitásra épülő e-learning-képzés mellett bevezették az online szemesztert is, ahol a diákok online beszélgetésekből tanulhattak a meghívott előadóktól. Emlékeztett rá: a Mathias Corvinus Collegium a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzőt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel, a KMKSZ Ifjúsági Szervezettel és Bocskor Andrea európai parlamenti képviselővel partnerségben szervezte meg, idén már harmadik alkalommal.

Az előadások és készségfejlesztő tréningek mellett projektfeladatokat is végeztek a hallgatók, ahogy a programvezető kifejtette: „A projektfeladat fontos részét képezi a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző program koncepciójának, hiszen a résztvevők egy szakmailag jól felépített struktúra mentén megtanulják a projektmenedzsment alapjait. A nálunk megszerzett vezetői készségekkel együtt képesek olyan újító, a közösségüket segítő projektek életre hívásához, amellyel

Kárpátalját érintő közéleti, szakpolitikai, gazdasági vagy szociális kihívásokra jelenthetnek megoldást.”

A legjobb csapatnak a Bethlen Gábor Alapítvány pénzjutalmat, az MCC pedig budapesti szakmai utat is felajánlott. Ám hogyan élték meg a résztvevők az egész éves képzést? Csirpák Viktória szerint a program hasznosnak bizonyult, tágította a látókörét, mind az ukrajnai, mind az uniós politika vonatkozásában. Tóth Géza pedig azt emelte ki, hogy a közéleti tájékozódáson túl a képzés személyiségfejlesztő hatása sem hanyagolható el.

A képzésről bővebben az MCC honlapján lehet olvasni, alább pedig Kárpáti Igaz Szó részéről Varga Brigitta összefoglalója nézhető meg:

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés