A migráció álprobléma, igaz?

2021. július 28. 22:28

Trombitás Kristóf
Vasarnap.hu
Tegnap este illegálisan próbáltak betörni Magyarország területére. A migránsok meg is támadták a szolgálatukat teljesítő magyar katonákat, akik közül 4 főt megsebesítettek.

„Tegnap este illegálisan próbáltak betörni Magyarország területére. Ha ez nem volna elég, a migránsok meg is támadták a szolgálatukat teljesítő magyar katonákat, akik közül 4 főt megsebesítettek. Kevés esemény mutathatná meg jobban, hogy a déli határokon újfent fel kell készülni olyan mértékű nyomásra, mint amilyet a 2015-öt követő években érzékelhettünk.

Cseberből vederbe. Hiszen a mögöttünk hagyott másfél évben egy másik ellenféllel kellett hadakozni, a koronavírussal. És ez a jelenvalóságát ugyan nem szüntette meg a migrációs veszélyeknek, de ahogy az emberek gondolatai is máshol jártak, úgy a migrációs útvonalakra is hatással volt a kór. Hiszen nagy járványok idején az emberek nem vándorolnak, hanem bezárkóznak. Különösen érdekes volt látni az Európai Unió határokkal kapcsolatos vélekedését. Amíg a migrációról volt szó, fel sem merülhetett a határzár gondolata. Ám komplett, egészségügyi válsághelyzetben végre csak sikerült felfogni, hogy a szabad mozgás korlátozása – álljon bármennyire is szemben azokkal a bizonyos alapértékekkel – életeket ment.

És ha ezt már tudjuk, akkor tán nem ártana hasznosítani a migráció kérdéskörében sem.

Nem történt európai áttörés, de vannak részsikerek

Mindannyiunk emlékezetébe beleégett, hogyan tagadta annak idején az ellenzék a bevándorlás jelentette veszélyt.

Álproblémának minősítették, bagatellizálták. Aztán érkezett a történelem és lecsapott, ők meg hápogtak, mint hal a szatyorban. A kerítés gondolatától is irtóztak, hazug, hamis narratívákat állítottak fel, ma pedig már nyilvánosan ki sem merik mondani, hogy lebontanák. A magyar kormány pedig hasonló konfliktusok vállalt fel a brüsszeli elittel szemben, mint mostanság, aztán mi lett a vége? Nem hasonlót állít Kurz vagy Merkel is a bevándorlás veszélyeiről, mint Orbán Viktor 2015-ben?

Csak akkoriban Orbánt még a szőnyeg szélére állították, ma pedig teljesen természetes, hogy az unió lefizeti Erdoğant, csak kisebb problémát jelentsenek a migránsok. Avagy baloldalra elhajló jobboldaliak is kénytelenek a súlyán kezelni a bevándorlást, mert ha nem teszik, fejükre nő az új jobboldal.

Lássuk tisztán, ha kormányerőre nem is igen kerültek Nyugat-Európában, de átalakult a politikai paletta. Le Pen soha nem látott esélyekkel vághat neki a francia elnökválasztási kampánynak, a semmiből lett Németországban az egyik legerősebb párt az AfD, teljesen átpozicionálva politikáját lett a legnépszerűbb párt az olasz Liga és lehetne sorolni. Azokat a névleg jobbos pártokat, amelyek megengedők a bevándorlással szemben, kezdik felzabálni a jó értelemben vett populista pártok – vegyük vissza a szavainkat, ez az első lépés.”

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés