A nukleáris leszerelés témaköréről tárgyaltak Genfben az USA és Oroszország képviselői

2021. július 28. 18:18
Az orosz külügyminiszter-helyettes figyelmeztetett: „senkinek ne legyenek komoly reményei”.

A nukleáris leszerelés átfogó témaköréről tárgyaltak Genfben szerdán az Egyesült Államok és Oroszország képviselői.

A két delegációt Wendy Sherman amerikai és Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes vezette. Az elemzők nem vártak kézzelfogható eredményeket a mostani, zárt ajtók mögötti tárgyalásoktól, úgy értékelték, hogy a találkozó pusztán egy folyamat kezdete lehet. Rjabkov szerint kérdéses, hogy az amerikaiak komolyan veszik-e a nukleáris leszerelés témakörét. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy »senkinek ne legyenek komoly reményei«.   

„A tárgyalásoknak valódi és számottevő nukleáris leszereléshez kell vezetniük.

Bármi, ami ennél kevesebb, felelőtlen kudarc lenne” – közölte a Reuters hírügynökséggel Daniel Hogsta, a Nemzetközi Kampány az Atomfegyverek Felszámolásáért (ICAN) nevű, Nobel-békedíjjal kitüntetett szervezet munkatársa.    

Más szakértők kiemelték, hogy csaknem egy év telt el az utolsó, hasonló formátumban megrendezett találkozó óta, s azóta új kormányzat lépett hivatalba az Egyesült Államokban, így jórészt mindent elölről kell kezdeni. Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusi genfi csúcstalálkozóján megállapodás született arról, hogy egyeztetéseket kezd a két fél az úgynevezett stratégiai stabilitásról, és – mint a washingtoni külügyminisztérium kiemelte – „lerakják a jövőbeli fegyverzetcsökkentési és kockázatmérséklési intézkedések alapjait”. A két ország januárban megegyezett a hadászati nukleáris támadófegyverek csökkentését célzó Új START-szerződés ötéves meghosszabbításáról.

(MTI)

Kép forrása: SAKKMESTERKE / SCIENCE PHOTO LIBRA / AAT / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés