Szalmabábbal viaskodnak, akik szerint rasszisták a kritikai elméletek

2021. július 27. 8:52

Nagy Dániel
Mérce
A „fehérség” nevében és által bűnöket követtek és követnek el.

„Ebben az értelemben tehát a »fehér bűnösség« (white guilt) nem a fehér bőrszínű emberek kollektív, velük született bűnössége, hanem olyan bűnök összessége, amelyeket a »fehérség« (a »fehér civilizáció«, időnként egyszerűen csak »civilizáció«) nevében és által követtek, illetve követnek el. Ez morális szempontból nézve természetesen maga után vonja, hogy különösen a globálissá vált kapitalizmus centrumországaiban élő fehér bőrszínű emberek, amennyiben nem óhajtanak az elnyomás, kizsákmányolás és egyéb bűnök örökösei és bűnrészesei lenni, kénytelenek szembenézni a ténnyel, hogyan használták és használják legalább négyszáz éve egy önkényesen kijelölt biológiai tulajdonságukat ezen atrocitások végrehajtására és igazolására. (...)

Természetesen egyes emberek és embercsoportok között vannak objektíve leírható, biológiai különbségek, ám a »faj« társadalmilag használt fogalma alapvetően független ezektől, legfeljebb ürügyként használ bizonyos, önkényesen kiválasztott biológiai tulajdonságokat (mint például az ember bőrének pigmentáltsága) – legalábbis a kritikai elméletek ezt állítják. Feltűnő, hogy ez a megközelítés bizonyos értelemben nagyon hasonló ahhoz, amit a magyar kormánypárti médiában szintén a »Nyugat« intellektuális és erkölcsi hanyatlásának tüneteként prezentált gender studies (társadalmi nemek tanulmányozása) alkalmaz a »nem« kérdése kapcsán. A különbség csupán annyi, hogy a gender studies önálló terminust vezetett be a »társadalmi nemre«, vagyis szóhasználatában is elkülönítette az egyes személyek kromoszómákon alapuló »biológiai nemét« azoktól a társadalmilag, kulturálisan megfogalmazott szerepelvárásoktól, előítéletektől stb., amelyekkel egy adott személy a mások által érzékelt nemi jellegeinek megfelelően szembesül.

A critical race theory ezzel szemben a terület nevét adó kulcsfogalomként vette át a korábbi áltudományos diskurzusok (mindenekelőtt az eugenika) által alkalmazott »faj« (race) terminust, hangsúlyozva, hogy az emberek a köztük lévő biológiai-genetikai különbségek alapján nem sorolhatók élesen elkülöníthető kategóriákba, vagyis a »faj« fogalma (különböző emberi »rasszok« definiálása) sohasem tudományos, hanem mindig is politikai-hatalmi célokat szolgált. A critical race theory tehát azzal foglalkozik, hogyan és miért alkotnak meg egyes emberi társadalmak »faji« kategóriákat különböző egyének és társadalmi csoportok megkülönböztetésére, illetve hogy ez a megkülönböztetés hogyan segít fenntartani vagy épp megváltoztatni egy adott társadalom hierarchikus rétegzettségét vagyon, jogi státusz, politikai hatalom stb. tekintetében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A CRT nettó rasszizmus a fehérek ellen, bárhogy is hajlítgatja a szart ez a neobolsi.

Aki persze, most nézem, ELTE-BTK óraadó??? EZEKET A BALOS DROIDOKAT FUTÓSZALAGON SZERELIK VALAHOL AZ ELTE ALAGSORÁBAN? Képtelenség, hogy ennyire egyformák.

Képtelenség, hogy ezek bzmg egy az egyben lemásolják az Usa trendeket, és aztán itt magyarázzák a kolonalizálás jelentette problémákat??? Hogy a kurva anyjukba nem basszák ki az ilyeneket az utcára rögtön, hogy aztán keressen magának állást a Burger Kingben?

Hiába próbálja ez a sötét dinnyefej importálni hozzánk, nincs hozzá sem elég néger, sem gyarmattartó, gyarmatosító múlt.

Jaja. Kicseréled a "fehér"-t "zsidó"-ra, és lényegében a Mein Kampf modernizált változatát kapod meg.

Jaja. Fajelmélet, osztályelmélet, lényegében ugyanannak a sátáni arcnak a két oldala.

Ez egy akkora barom, hogy magyarként szó nélkül segget csókol, és bocsánatot kér a fehér ember bűneiért egy töröknek, mert szegény elnyomott muszlim kisebbségi, pedig a törököknek is van ám bőven a számlájukon...

A történelem 1945-ig tömény erőszak, nincsenek kivételek, senki sem ártatlan, ezt magyarként, és kelet-európaiként különösen illene tudni.

Ezt a CRT elnevezésű újbalos fajelméletet nem lenne szabad hagyni terjedni nálunk, főleg nem állami pénzzel dotálni.

Jobb lenne, ha az ELTE lépne ezügyben.

Egyébként ez végül is várható volt, hogy előbb vagy utóbb megérkezik a CRT hazánkba is, első körben a CEU-s és a Eltés elvtársak szemináriumaira.

Egyszerűen muszáj minden szemetet behozniuk a fényességes Nyugatról, és ájultan leborulni. Nem nyújthatnak mást, csak mi lényegük. A szolgahű másolás.

"
Amerikában mindez egészen magas szintű politikai cselekvésben is megnyilvánul, miután az elmúlt bő fél év során több tagállam republikánus többségű szenátusa is törvényt hozott a „faj” kérdéséről folytatott kritikai elméleteken alapuló megközelítés betiltásáról az adott állam oktatási intézményeiben.
"

Nálunk is ezt kéne csinálni. Ezt a mocsadék bolsit pedig azonnal basszák ki az Eltéről!

Ebbiony jogos. Nem mindig működik ez a szócsere, de ezúttal tökéletesen.

Kárpátaljai ismerősömet szívattuk, amikor beléptünk az EU-ba: "na, ti mikor léptek be az Unióba?" "Mi? Én ott születtem. Most ti jöttök."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés