Kína mindent megvesz kilóra? Tényleg vége a nyugatnak?

2021. július 27. 11:44

Jeszenszky Zsolt
PestiSrácok.hu
A rövid válasz a kérdésekre így szólna: igen és igen. De bontsuk ki az igazság részleteit.

„Viharos idők járnak az európai civilizációra. Hogy mi ez a vihar? A genderforradalom? A normalitás megszűnése? Évezredes társadalmi kötődések felbomlása? A tömeges bevándorlás, és a részben ebből eredő, kibékíthetetlen etnikai konfliktusok? A mindezeket eltakarni igyekvő önámítás, illetve a hatalmi elit által vezérelt törekvés, hogy mindezt elfogadtassa, sőt, pozitívnak ábrázolja a nép felé?

Egyrészt igen, ezek mind-mind részei a szemünk előtt formálódó tornádónak. De egy másik fontos eleme a gazdasági lemaradás a Kelettel, elsősorban Kínával szemben. Az Európai Unió 2008-ban a világ GDP-jének huszonöt százalékát termelte meg, ma már csak tizennyolcat. A világ összes ipari hozzáadott értékének huszonkét százalékát adta akkor, ma legfeljebb tizenötöt. A világ ötven legnagyobb cége között 2001-ben tizennégy volt európai, ma csak hét. A világ tíz legnagyobb pénzügyi központja között nincs európai uniós város. Az EU harminc éve még hétszer annyi szabadalmi bejelentést tett, mint Kína; ma Kína tizennégyszer annyit tesz, mint az EU. A világon az utóbbi huszonöt évben húsz olyan cég alakult, amelyek értéke mára meghaladja a száz milliárd dollárt – ebből kilenc amerikai, nyolc kínai. Európai cég viszont nincs közöttük.

Hogy mi történt? Az történt, hogy Nyugat-Európát maga alá temeti a jólét. A kapitalizmus óriási gazdasági teljesítményt és prosperitást hozott. Felépült rá egy olyan szociális rendszer, amely a társadalom széles köre számára biztosította a stabilitást, a biztonságot. És nem utolsósorban magas jövedelmeket is.”

Nyitóképen: Peking. Fotó: Yue Xing / Imaginechina / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

@Gullwing
@Berecskereki
Áder János hevesen érvelt amellett, miért nem helyes a határon túliak anyagországi választójoga
2018. február 11., 19:30


„Elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon, akik nem adófizető polgárai az országnak, és akik a két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani, ráadásul sokaknak semmilyen kötődése nincs is már az országhoz” – mondta Áder János.

Parlamenti beszédében a fideszes politikus arról is beszélt: azért sem támogatják a választójog kiterjesztését a határon túl élő magyaroknak, „mert sokkal nehezebben ellenőrizhető a választások tisztasága”. Azt mondta, hogy „aki részt akar venni a választásokon, az költözzön haza, költözzön vissza Magyarországra”.

Persze mindezt Áder nem most, hanem 25 évvel ezelőtt. Az akkor ellenzéki Fidesz politikusa az 1993. szeptember 28-án, a választójogi törvény módosításáról szóló vitában érvelt olyan vehemenciával – és hajszálpontosan olyan érvekkel – a külföldön élő magyarok szavazati joga ellen, mint manapság Gyurcsány Ferenc.

A megdönthetetlen elvi alapállásról videó is tanúskodik, alább pedig a fotó, amelyen az egymilliomodik új magyar határon túli kettős állampolgárral, családjával, valamint Orbán Viktorral mosolyog Áder János"

Magyarázzátok avval, hogy Áder fejlődött, a régen az régen volt, most meg a most van, akkor még naívvoltésnemtudhatta stb.
Szarházik.

A legjobb 50 egyetem között 8 kínai van és egyetlen EU-s sem.

"A rövid válasz a kérdésekre így szólna: igen és igen."

Nem.
Csak a szarházi tolvaj, korrupt disznókat tudták megvenni.
http://www.harommajom.hu

"A devizatartaléka tavaly decemberben 3178 milliárd dollár volt. Ebből tényleg sokat lehet vásárolni. Csakhogy ez alig több, mint 2 ezer dolcsi fejenként, kb. 700 ezer forintnak felel meg."

Vásárlóerőnél az ország mozgósítható vásárlóereje számít nem az egyfőre eső.

Az angolok és a franciák által elkezdett világháború óta lett vazallus Európa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés