A politikai hatalom és a Gonosz

2021. július 25. 13:30
Kis Miklós
Mérce.hu
A baj akkor fokozódik, ha a politika elkezdi átalakítani az emberek lelkét, s ezáltal a teljes társadalmat.

„A politikával kapcsolatban nem szoktunk gonoszról beszélni. Sokkal inkább beszélünk gazdasági érdekekről, ideológiákról, eszmékről, közvéleményről, esetleg »politikai termékekről« – de gonoszról nem. Most azonban az úgymond homoszexuális propaganda ellen irányuló új jogszabály (amelyhez immár népszavazás is kapcsolódik) kapcsán több publicisztikában, elemzésben megjelent a gonosz fogalma. Beszélhetünk-e megalapozottan a gonosz és a politika kapcsolatáról?

Hogy van köztük kapcsolat, arra Szókratész már 2500 évvel ezelőtt felhívta a figyelmet. »S a városnak és polgárainak ügyében is nem azon kell-e iparkodnunk, hogy magukat a polgárokat lehetőleg jóvá tegyük?« – kérdezi Szókratész Kalliklészt a Gorgiaszban. Miután az aktívan politizáló Kalliklész kelletlenül helyesel, Szókratész neki szegezi a kérdést: „nos, tett-e már jobbá valamely polgárt Kalliklész?”

Vajon Magyarország miniszterelnöke mit felelne, ha Szókratésszel megkérdeznénk: nos, tett-e már jobbá valamely polgárt Orbán Viktor? Kalliklész egyébként úgy válaszolt: »kötekedsz velem, Szókratész.« Nem épp barátságos válasz, de legalább válasz. A miniszterelnök viszont ennél kevésbé kellemetlen kérdésekre sem válaszol egy bő évtizede.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"nos, tett-e már jobbá valamely polgárt " Gyurcsány?
"trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni", tett-e már jobbá valamely polgárt ?

Kis Miklósnak nem kell keresnie a gonoszt, mert ő maga az.

Csak egy témát nézzünk meg: mit tett Gyurcsány és mit tett Orbán a határontúli magyarokért?
Jóvá az embereket a szüleik, családjuk, papjuk, tanáraik saját maguk tehetik esetlegesen. A politikusok tehetnek jót velük, vagy rájuk ronthatnak. A baloldal mindig ráront a nemzetére, valahányszor erre alkalma nyílik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés