Mi zajlik a zuglói kerületi média hátterében?

2021. július 24. 08:28

Horváth Csabáék nagy lendülettel kezdtek bele egy új médiaszolgáltató cég létrehozásába, amely mögött újabb alvállalkozók és megbízottak hada, valamint egy durván megnövelt költségvetés is sorakozik.

2021. július 24. 08:28
null

Karácsony Gergely 2019-es győzelme a Budapest főpolgármesteri címéért folytatott versenyben nagy horderejű győzelem volt a baloldal számára. Karácsony Zugló leköszönő polgármestereként indult a választásokon, a kerület biztosnak ígérkező polgármesteri címéért pedig az előválasztási alku keretein belül a szocialista Horváth Csaba jelentkezett be – írja a zuglói média viszonyait bemutató összefoglalójában a Transzparens Újságírásért Alapítvány. „Azt talán a támogatói és a kritikusai is elismerik, hogy Karácsony Gergely egyik legnagyobb erőssége a kommunikáció” – jegyzi meg a portál.

Karácsony főpolgármesteri szolgálata első másfél évében is kifejezett figyelmet szentelt a fővárosi médiaviszonyok átalakítására, megszilárdítására: elfogadtak például a többek között az őt Zuglóban váltó Horváth Csabával karöltve egy olyan önkormányzati rendeletet, amely szerint Budapesten csak az a cég kaphat közterület-foglalási engedélyt, amely ingyenes felületet biztosít a Fővárosi Önkormányzat által meghatározott tartalmaknak. A gazdasági mentőcsomag kiegészítéseként elfogadott előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés ellenzékben lévő fideszes képviselői úgy értelmezték,

hogy ezzel a Főváros egy a saját pártpropagandáját szolgáló jogszabályt hozott meg.

A zuglói fekete doboz valójában vörös

A cikk szerint mindezt persze megfűszerezi az a köztudatba berobbant ominózus hangfelvétel, amelyen a még főpolgármesterségért kampányoló Karácsony igen súlyos kijelentéseket tesz a nagy öreg budapesti szocialista Horváth Csabáról. Karácsony: „Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (…) tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni.” Majd elmondja, hogy mindig mérges viszonyban álltak:

    „ - Igaz, hogy megfenyegette a családodat?

      - Ne viccelj. Többször.”

Kiszervezések és beszervezések

A Zuglói Médiaszolgáltató Kft.-t még Papcsák Ferenc, a kerület 2010 és 2014 közötti fideszes polgármestere alapította, a cég 2011.03.16-án került bejegyzésre, majd 2015-ben, amikor a kerület vezetését Karácsony Gergely, jelenlegi főpolgármester vette át, megszüntette a céget mondván a kommunikációs feladatokat ezt követően az önkormányzat maga közvetlenül látta el. A cégjegyzék alapján a Zuglói Médiaszolgáltató Kft. 2017.05.16-án törlésre került. A kerület kiszervezett médiaügyeinek központi ellátó cége tehát pont Karácsony Gergely polgármesterségének nagy része alatt szünetelt egészen addig, amíg 2020 februárjában egy önkormányzati rendelettel a 2019 őszén megválasztott új polgármester, Horváth Csaba által vezetett képviselő testület megbízta az önkormányzat tulajdonában lévő Zuglói Városgazdálkodási Zrt.-t, hogy hozzon létre egy médiacéget. Zugló Információs és Médiacsoport Kft. (ZIM) 2020. március 26-án alakul meg Murányi Marcell ügyvezetésével.

Murányi Marcell korábban a Mai Nap, majd nyolc évig a Blikk főszerkesztője volt.

Ezt követően a Népszabadság főszerkesztőjeként, később két évig az MSZP kommunikációs igazgatójaként dolgozott. Murányi 2021. március 14-én halt meg, a cég vezetését 2021.03.16-tól Király Dávid vette át. Király, korábbi HVG-s újságíróként 2009 és 2010 között egyszer már dolgozott a Demszky-féle Főpolgármesteri Hivatal tanácsadójaként, ahol a fővárosi nagyberuházások kommunikációjáért volt felelős. 2012 és 2018 között a BKV-Figyelő nevű, fővárosi közösségi közlekedéssel foglalkozó blog szerkesztőjeként, valamint kommunikációs és politikai tanácsadóként dolgozott. 2016 óta az ellenzéki kötődésű Republikon Intézet munkatársa. Király politikai beágyazottsága tehát világosan meghatározható.

Pénztári jelentés

A cikk rávilágít, hogy Horváth Csaba tehát a korábban megszüntetett médiaholding helyére most újat hozott létre, ezúttal gondosan elrejtve azt a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. alvállalkozójaként, azaz a nem közvetlenül az önkormányzat, hanem közvetetten egy önkormányzati cég, a ZVK Zrt. hozott létre egy újabb önkormányzati céget. Ebben az eljárásmódban azt szokták kifogásolni, hogy ezáltal a közvetetten létrehozott cég működésére, szerződéseire és költéseire a képviselő-testületnek sokkal kevesebb, sőt tulajdonképpen szinte semennyi rálátása vagy ráhatása sem lesz. Az önkormányzat 2020. július 8-án kötött szerződést a ZIM-mel közel hároméves időtartamra: 2020. június 1-től 2023. március 31-ig. A megállapodás szerint a cég feladata, hogy az önkormányzat döntéseiről és a kerületi eseményekről tájékoztassa az állampolgárokat a zuglo.hu kerületi honlapon, az önkormányzat Facebook-oldalán, a Zuglói Lapok nyomtatott kerületi újságban, valamint a nem önkormányzati tulajdonú Zugló TV-ben és a ZugRádióban.

Két érdekesség is előkerült ezzel kapcsolatban: az egyik az, hogy a Zugló Tv és a ZugRádió – nem önkormányzati tulajdonban vannak – így egyébként nem is tartoznak a ZIM-hez.

Ezekkel a cégekkel, mint külső szolgáltatókkal egyedi megállapodásokat köt a cég a tartalom szolgáltatást illetően!

A Zugló TV-t még 2015-ben vásárolta fel egy Tóth közeli cég, jelenleg a tévé kép-és hangmérnöke, valamint a mögötte álló cég vezető tisztségviselője, egy bizonyos Kővári Miklós és gyermekei tulajdonolják a tévét. Szintén érdekes az, hogy az önkormányzat a ZIM-el a Facebook kommunikációjára külön szerződést kötött!

Meta-média: A Weber und Mill Kft.

Csak hogy tovább bonyolódjon a helyzet, az önkormányzati cég alvállalkozójának, azaz a ZIM Kft.-nek van egy újabb alvállalkozója, akinek kiszervezi a kerületi médiaszolgáltatást – írja a portál. A Zugló Információs és Médiacsoport 2020. június 15-én december 31-ig szóló szerződést kötött a Weber und Mill Kft.-vel. Ez azért érdekes, mert korábban, a március 1. és május 31. közötti időszakra az önkormányzat szerződött le a Weber und Mill Kft.-vel kommunikációs feladatokra havi nettó 1,2 millió forintért. A Weber und Mill Kft. mindkét szerződésében szerepel a feladatai részletezésénél, hogy nem csak a zuglói önkormányzat, hanem kifejezetten Horváth Csaba polgármester imázsát is építik.

Intézményesített cenzúra?

A cég szerződésében konkrétan arról is szó van, hogy a közösségi média felületeken

törölni kell a posztokhoz kapcsolódó negatív kommenteket, „nem kívánt tartalmakat”.

Szó szerint ez áll a szerződésben: „A Megbízott felel a felsorolt felületek moderálásáért, tehát a posztokhoz kapcsolódó közösségi interakciók megválaszolásáért, illetve a közösségi médiastratégia és a brandépítés hatékonysága érdekében bizonyos tartalmak törléséért a Facebookon és az Instagramon.

A Weber und Mill Kft-én kívül egyébként még sok másik céggel is szerződéses kapcsolatban áll a zuglói médiaszolgáltató: tanácsadást végez például Kránitz László, az MSZP régi motoros soproni politikusa, a Győr-Moson-Sopron megyei szocialisták egykori vezetője. De kap még pénzt Papp Sándor Zsigmond népszavás újságíró és természetesen a Republikon Intézet is. De szerződése van a sokak által ismert Litresits Ügyvédi Irodának is, amelynek névadó tulajdonosa az a Litresits András, aki nemcsak Czeglédy Csaba ügyvédje, de az MSZP egyik kiemelt partnere is.

Mi folyik Zuglóban?

Most, hogy áttekintettük a zuglói médiaviszonyokat több értelmet nyer Karácsony korábban már megemlített, kiszivárgott hangfelvétele, mely szerint például Zugló bizonyos értelemben jól járt Horváth Csabával, mert ott a helyi szocik feletti kontrollt csak egy szoci tudja megvalósítani: „Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú, volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja mi az, amiért börtönbe lehet menni. Ez nyilván kifelé nagyon ciki, meg tartalmiakban is sok szempontból ciki.” Azaz Karácsony voltaképp arról beszélt a hangfelvételen, hogy a zuglói MSZP olyan mélyen gyökerezik a kerület intézményrendszerében, hogy amennyiben a helyi szervezet maga állít jelöltet a saját élére, akkor az a közvagyon komoly károsítását jelentheti.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syr Wullam
2021. július 24. 17:25
Karácsony NEM Horváth Csabáról beszélt, hanem Tóth Csabáról. Horváth Csaba életében nem látott még ásót.
nempolitizálok
2021. július 24. 16:41
Libsik, most már sejtetitek, hogy tudott Botmixer 4.5 milliárd EU-s pénzt ellpni úgy, hogy köze nincs papiron a cégekhez?
tetx
2021. július 24. 12:45
Zugló a szarlibsik pénzszivattyúja, a kerületben az intézményesített lopáson kívül semmi nem történik. A félhülye zuglói nyuggerek meg újra beszavazzák őket. No addigra viszont én meg elköltözök innen. Még emlékszem a kurva ingatlanközvetítőkre, Zugló Pest Rózsadombja szöveggel, pedig valójában csak a segglyuka.
Tőzeg Áfonya
2021. július 24. 12:44
Zugló megérdemli Horváth Csabát! Persze a Fidesz belháborúja is hozzájárult megválasztásához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik