Bozsik Aréna, Puskás u. 1.

2021. július 24. 11:07

Szöllősi György
Nemzeti Sport
Végül minden a helyére kerül.

„A Honvéd pályája 1986. őszén vette föl Bozsik József nevét, pedig nem volt nálunk szokás futballistákról stadionokat elnevezni akkoriban. Feleségétől tudom, hogy az éppen Paraguayban dolgozó Puskás Ferencet érzékenyen is érintette a hír, s egyáltalán nem azért, mert ne gondolta volna tökéletesen érdemesnek nyolc éve elhunyt barátját arra, hogy a kispesti stadion névadója legyen (ő maga Bozsikot tartotta minden idők legjobb játékosának, talán még magánál is jobbnak), hanem azért, mert úgy érezte, ezzel neki, a Honvéd legismertebb és legsikeresebb játékosának akarnak üzenni: ő itt már nem létezik.

Pedig, ha tudta volna, mi állt a döntés hátterében... Amikor 1985. december 15-én elhunyt Oláh István hadseregtábornok, honvédelmi miniszter, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetségének alelnöke, akkor a Budapesti Honvéd Sportegyesület berkeiben kezdeményezték, legyen Oláh elvtárs a felújított Honvéd-pálya névadója. Hogy aztán mégsem így történt, az Asztalos Zoltánnak, a klub baráti köre akkori elnökének az érdeme.

Neki ugyanis, amikor tudomást szerzett róla és érthetően megrémült az Oláh-stadion tervétől, zseniális ötlete támadt: a rádió sportosztályának külsős munkatársaként úgy szervezte, hogy egy kispesti szurkolói ankéton »Tóth bácsi, egy idős szurkoló« fölvesse a javaslatot, miszerint a magyar futball első 100-szoros válogatottjáról, az Aranycsapat jobbfedezetéről, Bozsik Józsefről kellene elnevezni a pályát a bécsi Rapid 1980-ban Hanappi Stadionra keresztelt otthonának mintájára, s mindez elhangozzon a fél ország által hallgatott Sportvilág című műsorban is. Az ötlet mindenkinek nagyon tetszett, kivéve az őrjöngő katonatiszteket, de a lavina akkor már elindult, nem lehetett megállítani. Nem Puskás Ferenc, hanem Oláh István helyett lett tehát Bozsik József a névadó (Puskás esetében kispesti utcaelnevezésért küzdöttünk aztán sokáig).”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában