Tojásra könnygáz volt a válasz: tüntetők próbáltak bejutni a pozsonyi parlamentbe

2021. július 23. 13:31
A szlovák radikális jobboldal a járványügyi intézkedések ellen demonstrált.

Péntek reggel egy kisebb tömeg jelent meg a pozsonyi parlament, a Nemzeti Tanács épülete előtt, hogy a járványügyi intézkedések ellen tiltakozzon. A résztvevők eleinte csak skandáltak, „fújolták” és „árulózták" az épületbe érkező parlamenti képviselőket, 9 óra után azonban a Denník N tudósítása szerint megpróbáltak az épületbe is bejutni – számol be az Azonnali.

A demonstrálókat a szélsőjobboldali ĽSNS (Mi Szlovákiánk Néppárt) elnöke és parlamenti képviselője, Marian Kotleba tartotta lázban.

A politikus azt mondta az embereknek, hogy joguk van bemenni a parlamentbe, ahol éppen arról a törvényjavaslatról készültek szavazni a szlovák honatyák, miszerint ha lesz újabb járványhullám, akkor a boltokat, éttermeket, tömegrendezvényeket csak azok látogathatnák, akik rendelkeznek a szlovák védettségi igazolvánnyal, a GreenPass-szal, vagyis be vannak oltva, átestek a betegségen vagy van negatív tesztjük.

Kotleba maga is megpróbálta elérni, hogy engedjék be őket az ülésterem erkélyére – sikertelenül.

A parlament biztonsági személyzete nem engedte be a tüntetőket a parlamentbe, ezért a főbejárat előtt feszült jelenetek zajlottak, még a képviselők sem tudtak bemenni az épületbe. A fővárosba

rendőrök is érkeztek, akik összetűzésbe keveredtek a tüntetőkkel, akiktől tojás-és ketchup-záport kaptak.

Sajtóinformációk szerint egy rendőrnő meg is sérült az összetűzésben, mert nem viselt semmilyen védőfelszerelést.

Végül a déli órákhoz közeledve a rendfenntartók már könnygázt is bevetettek a tömeg feloszlatása céljából, amire a tüntetők „Gestapo!” skandálással válaszoltak, aztán megérkeztek a rohamrendőrök is. Ők elkezdték kiszorítani a tüntetőket az épület főbejáratától.

A demonstrálók között megjelent a Robert Fico-féle Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) egyik képviselője, Ľuboš Blaha is, aki biztosította a tüntetőket a támogatásáról és azt mondta:

harcolni fognak az „oltásfasizmus” és az új intézkedések ellen,

amiket a pénteki, és várhatóan szombatra is áthúzódó rendkívüli ülésén tárgyalnak a képviselők – jegyzi meg az Azonnali.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek a kelet-európai kisdiktátorok közutálatnak örvendenek - gondolta Stirlitz

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés