Meglátni a fokban a lépcsőt

2021. július 23. 11:54

Az LMBTQ-mozgalom rohamtempóban igyekszik egy beláthatatlan, ismeretlen cél felé.

2021. július 23. 11:54
null
Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja
Értékközpontú Pszichológusok

»Egy sakkozó fejben mindig pár lépéssel előrébb jár« – emlékeztetett apám, amikor gyerekként homlokráncolva ültem a fekete-fehér tábla felett. A játék terén ugyan nem sikerült hasznosítanom a tanácsát, ám az élet számos más területén fontos útravalónak bizonyult. Megtanított előregondolni, eseményeket és történéseket nem különálló, izolált lépésként, hanem egy lépéssorozat részeként értelmezni. Minden előtt van valami és minden után következik valami más: akár egy lépcső fokai.

Ez megmagyarázza, hogy miért kritikus annyi ember – s köztük szakember – az LMBTQ-mozgalom törekvéseivel kapcsolatban: mert az aktuális célokat lépcsőfokként értelmezik, amiben látni vélik az egész lépcsőt. Utóbbi pedig mi, ha nem fokok sokasága, melyek végső funkciója a következő szintre lépés megkönnyítése? Fontos kiemelni, hogy ezek közül némelyek bárki számára érthetőek és elfogadhatóak lehetetnek. Ilyen például a homoszexualitás dekriminalizálása, ami fontos lépés volt az alapvető szabadságjogok kiterjesztése felé. Nézzük meg, mi következett utána: az egyenlőségért folytatott küzdelem a lépcső újabb fokán a melegházasság legalizálását tűzte ki célul. Hiszen milyen alapon zárnánk ki bárkit a házasság intézményéből? De lépjünk előre még egyet: miért is állnánk útját annak, hogy családot alkothassanak és gyerekeket neveljenek? Kellemetlen helyzetbe hozza magát, aki ilyen pozitívan csengő intézményekből - mint házasság, család, gyereknevelés- kiszorítana bárkit is. Úgy tűnik azonban, mintha a következő lépcsőfokok egyike az lenne, hogy kettőnél több felnőtt is élhessen házasságban és nevelhessen közös gyerekeket. Egy újabb lépcső, hogy örökbefogadás helyett lehessen béranyától saját gyermekük, függetlenül ennek lélektani következményeitől.

A szexuális orientáció mellett az identitás kérdése is egyre inkább fókuszba került: ha valaki úgy érzi, »rossz testbe született«, a másik nemmel azonosulva élhet tovább, akár kockázatos orvosi kezelések árán is. Ha pedig egy gyerek érez hasonlóan, miért ne segítenénk neki mielőbb, hogy ne kelljen énidegen érzések sorát átélnie? Sőt, a legjobb lenne, ha eleve gendersemlegesen nevelnénk minden gyereket, hogy majd szabadon dönthessenek arról, kik akarnak lenni! És ha már itt tartunk, dobbantsunk a lépcső következő fokára és töröljünk el minden bináris fogalmat, minden olyan szót, kategóriát, amibe valaki úgy érezheti, hogy nem fér bele. Írjuk át a biológia tudásunk, tekintsünk “spektrumként” a biológiai nemre, annak ellenére, hogy abból - igen ritka rendellenességeket leszámítva - csak két lehetőség adatott! “Az vagy, aki lenni akarsz!” Törvénybe foglalták, hogy férfiak, bizonyos körülmények között szülhetnek, és gyűlöletbeszéd azt mondani, hogy az anya nő, az apa pedig férfi.”

Nyitókép: Trenka Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zaj001
2021. július 24. 06:25
Nem komplikált dolog ez. A reprodukcióra képtelen társadalom beteg társadalom. Nem érdemes azzal foglalkozni, hogy egy férfitestbe zárt leszbikus nőnek használ-e a nemváltó műtét.
Biivisz
2021. július 23. 17:23
"Hiszen ami a melegházasságért folytatott küzdelemmel kezdődött, az ma ott tart, hogy a zoofilok helyet követelnek az LMBTQ sorai közt és hirdetik, hogy a perverziók is a normál szexualitás részei." Bizony bizony! És utánuk következnek a nekrofilok. Ha valaki fölajánlhatja a szerveit a halála utáni felhasználásra, miért ne "adhatná el" a holttestét előre, egy erre vágyónak? A Bodies kiállítás már bemutatta, hogy megvan a technológia a testszövetek tartósítására, megőrzésére. Milyen szép lenne egy prájd, ahol a nekrofilok is - rögtön a kedvenc állatukat pórázon vezető zoofilok után - felvonulhatnának a kedvenc (mondjuk tolószékben tolt) hullájukkal. Csak mert "love is love". Az a döbbenet, hogy ettől most a gyomrod forog, de ha az 50 évvel ezelőttieknek megmutatták volna, mi folyik ma egy prájdon pontosan ugyanezt érezték volna.
annamanna
2021. július 23. 15:05
"A gyermekvédelmi népszavazási kampány hajnalán a kormánymédia kiskorúakról közöl bikinis képeket a KESMA kormánypárti médiaholding tulajdonában lévő Mediaworks, annak is a megyei lapjai közöltek képeket egy szépségverseny 17 éves résztvevőiről, ahogy fehérneműben és bikiniben pózolnak. A Tündérszép elnevezésű szépségverseny 22 résztvevői közül öten voltan 18 évnél fiatalabbak, de róluk is készültek. Az elemzőműhely fölteszi a kérdést, hogy"Vajon a szoft-gyermekpornográfia nem bűncselekmény?"A megyei lapok amúgy nemcsak a 17 éves lányok lenge képeinek terjesztésében, de a kormányzati üzenetek csatornázásában is nagyon összehangoltan működnek, pénteken ugyanis minden megyei lap online kiadása ugyanazzal a címlappal jelent meg, mely szerint Brüsszel megtámadta Magyarországot." https://444.hu/2021/07/23/a-gyermekvedelmi-nepszavazasi-kampany-hajnalan-a-kormanymedia-kiskoruakrol-kozol-bikinis-kepeket
annamanna
2021. július 23. 15:03
"Erdőtűz pusztít Kelet-Szibériában, másfélmillió hektár égett le 150 éve nem volt ilyen száraz a nyár a kelet-szibériai Jakutföldön, ahol hatalmas erdőtüzek pusztítanak, egy hónap alatt másfélmillió hektár égett le. Több mint 50 települést borított el a füst a nagyvárosoktól távoli vidéken, de már a 280 ezres Jakutszkban is aggasztó a helyzet. A helyiek azt mondják, az elmúlt években legfeljebb egy-egy napig volt füst a városban, most viszont napok óta nem lehet ablakot nyitni, és csak akkor mernek lemenni a boltba, ha a szél éppen kitisztítja kicsit a levegőt. Vannak, akik hosszabb-rövidebb időre Moszkvába menekültek. Az emberek a klímaváltozást, a kormány felkészületlenségét, a korrupciót és az állítólagos gyújtogatókat egyszerre teszik felelőssé." https://444.hu/2021/07/21/erdotuz-pusztit-kelet-sziberiaban-masfemillio-hektar-egett-le
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik