Amit Orbán művel, látlelet Magyarországról

2021. július 23. 8:45

Balázs Péter
Hírklikk
Magyarország számára már konkrét károkat okoz az elszigeteltség, amelybe a jelenlegi hatalom kormányozta. Interjú.

A meghirdetett népszavazás már nyílt hadüzenetet jelent az Európai Uniónak? 

Inkább elkeseredett védekezésnek nevezném. Egy reménytelenül sarokba szorított ember próbálkozása, hogy valamiképpen javítson a helyzetén. Ez nem lesz könnyű, hiszen egymás után kapta a különböző ütéseket. A legutóbbi a Pegasus-botrány, amely nagyon nagyot szólt és egyelőre még nem látható, mi minden derül majd ki vele kapcsolatban és hová vezetnek a szálak. Közvetlenül előtte történt, hogy felfüggesztették az uniós helyreállítási pénzek folyósításáról folytatott tárgyalásokat. Ha pedig mindez még nem lenne elég, közben Brüsszelben kiadták a jogállamiságot értékelő éves jelentést, amely megállapította, hogy Magyarországon négy területen is megmaradtak súlyos hiányosságok. Orbán Viktor tehát egymás után kapja a gólokat, miközben nincs már mögötte az Európai Néppárt, amelyből a Fidesz távozásra kényszerült, szeptemberben pedig lelép a színről Angela Merkel német kancellár is, aki tompította a kritikákat. Vagyis egyre reménytelenebb a helyzete. Mindez magyarázhatja, miért állt elő a népszavazással, benne ezzel a nagyon erőltetett témával, amit már egyszer lejátszott, hiszen az Európai Bizottság is cáfolta Orbán állításait. A miniszterelnök egy döglött lóról sem tud már leszállni. 

Ha valóban csak védekezik, mi a haszna belőle?

Itt már nem a haszon áll a középpontban. Ha így lenne, akkor végső célnak a jövő évi választás sikerét tekinthetnénk. Orbán Viktornak ugyanis mindennél fontosabb, hogy ellássa témákkal és valamilyen érvanyaggal a táborát. Csakhogy itt már nem a haszon szerzéséről van szó, hanem a károk lehetséges csökkentéséről. A hatalom köreiben nagyon megijedtek ettől a Pegasus-ügytől. Arra sem számítottak, hogy ez a lehallgatási ügy egyáltalán nyilvánosságra kerül. 

De megtörtént és így az a kérdés, hogy ki lehet-e valamiképpen védeni?

Szerintem nem. Nagyon jellemző, hogy a hirtelen kitalált forgatókönyv szerint minden kormánytag azzal érvel, hogy nem történt illegális lehallgatás. Vagyis a lehallgatás tényét nem cáfolják, csak azt tagadják, hogy illegális lett volna. Az pedig ma már egyértelmű, hogy lehallgattak embereket és azt valamilyen módon legalizálták is. A jogászaik feladata most, hogy ezt igazolják. Ami egyébként nem nehéz, mivel Magyarországon nagyon laza a lehallgatás engedélyezésének szabályozása. Másutt sokkal szigorúbb előírásokat követnek. 

Bele lehet bukni ebbe a botrányba?

Demokratikus államokban igen.”

Kép forrása: YouTube

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 132 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen, elszigeteltek voltunk akkor, mikor 'végezzenek gyorsan' megjegyzéssel adták tudomására az angol kormány álláspontját az orosz nagykövetnek 1849-es cári beavatkozásuk kapcsán. Meg akkor is, mikor amerikai nyomásra állították le spanyol önkéntesek Magyarországra küldését 1956-ban.

,,Balázs Péter (Kecskemét, 1941. december 5.) magyar közgazdász, diplomata, a Közép-európai Egyetem (CEU) Nemzetközi Tanulmányok és Európai Tanulmányok tanszékének egyetemi tanára. 2004-ben az első Magyarország által delegált biztos volt az Európai Bizottságban. 2009. április 16-ától 2010. május 29-éig a Bajnai-kormány külügyminisztere. ,,

Mondjon valaki egyetlen olyan eredményt amely Magyarország számára pozitívan értékelhető, ha csak az áskálódást nem nevezzük annak.

Bezzeg amikor külügyminiszter volt ...

,,- Mit tehet a Külügyminisztérium a gazdasági válság kezeléséért nemzeti, illetve nemzetközi szinten?

- Ebben meg vannak a külügyminisztérium sajátos feladatai. A Bajnai kormány válságkezelő programmal indult. A külügy azt a feladatot kapta, hogy a kormány válságkezelő lépéseit és eredményeit kommunikálja a külvilág felé. Úgy látom, külföldön nagyobb bizalommal fogadták amit ez irányban tettünk, itthon kampánytémává vált. A külvilág objektíven látja, hogy az egyik legeredményesebb válságkezelési modell a miénk és ez megalapozza a stabilitást, a külföld bizalmát. Ez a mi feladatunk.

- A közép-európai térség államai hajlandók az együttműködésre a jelenlegi válság idején, vagy inkább vetélytársakként tekintenek egymásra?

- Azt tapasztalom, hogy az Európai Unión belül és a Visegrádi országokban is megjelenik az összefogás, az együttműködés. Előkerülnek azok a közös pontok, amelyeket együtt jobban meg tudunk oldani. Ilyen például az energia ellátás biztosítása, hogy a KGST időkből örökölt Kelet - Nyugat irányú vezeték mellett, az Észak - Dél irányú alternatív megoldásokat kiépítsük. De ilyen a határokon átívelő utak, vasutak építésének kérdése is. A kontinens keleti fele a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében lemaradt, ezért nagyon fontos lenne a Varsó - Budapest autópálya, az Észak - Dél irányú gyorsvasútak megépítése. Kölcsönös érdekek alapján, keressük a lehetőséget a szorosabb együttműködésre közvetlen szomszédainkkal, például Moldáviával, Ukrajnával, Szerbiával, Boszniával ... ,,
http://www.kronika.matav.hu/20..

Gyorsvasút? Akkor most miért nem jó a gyorsvasút?
Ha összehasonlítjuk a Bajnai-kormány válságkezelését és az Orbán-kormány válságkezelését eredményről az utóbbinál beszélhetünk, míg az előbbinél csak károkozásról, amely az emberek sanyargatásából merült ki.

,, A hatalom köreiben nagyon megijedtek ettől a Pegasus-ügytől. Arra sem számítottak, hogy ez a lehallgatási ügy egyáltalán nyilvánosságra kerül. ,,

Balázs Péter korán iszik a medve bőrére, mert még az is kiderülhet, hogy a bajai videóhoz hasonló tevékenységről van szó.
Nagy hibát követtek el mert ezzel a támadással az izraeli kormánytis nehéz helyzetbe hozták, így kénytelen vizsgálatot elvégeztetni. A Moszadról pedig nem mondható, hogy kóbor apácák és szűzlányok gyülekezete.

Nem is kell a kommunista korig visszamenni:

"a Közép-európai Egyetem (CEU) Nemzetközi Tanulmányok és Európai Tanulmányok tanszékének egyetemi tanára. 2004-ben az első Magyarország által delegált biztos volt az Európai Bizottságban."

Balázs Péter, te már csak tudod a tutit, hiszen beépített ügynök voltál és vagy is. Úgy tudjuk!

Angela Merkel egy "terebélyes asszonyság" Balázs Péter jellemzően "eerópéer diplomata" szavai szerint (ATV, 2020 december elején amikor "kedvezőtlen" kompromisszumba ment bele Orbánnal a jogállamiság kapcsán).

Szerintem Valójában az inkább egy látlelet hazánkról hogy a sajtójuk Karikó Katalinnak "Kunsági asszonyság" szavakkal való jellemzését fújta fel egy hónap múltán januárban mérhetetlenül tűrhetetlenségesen nőellenes diszkriminációs orbáni-vá.

Milyen elszigeteltség?!?

Soha ekkora súlya nem volt Magyarországnak az EU-ban... a V4 egy létező, érdekeit aktívan képviselni képes egység... jók a kapcsolataink Oroszországgal, Kínával is... sőt, alapvetően az USA-val is.

Ja, tudom, ez nem a "merjünk kicsik lenni" szolgai behódolásnak a modellje. Mert hát azzal olyan nagyszerű eredményeket szállítottatok 1994-1998 és 2002-2010 között, ugye Balázs elvtárs?

+1
És Merkelt neki (Balázs Péternek) licensze van negativan jelzőzni - terebélyes asszonyságozni. (ATV, 2020.december eleje)

Mobdjuk ebben semmi új nincs... ez már a sokadik népszavazás, ahol a ballib az érvénytelenségre játszik...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés