EP-alelnök: Korlátozni kell Magyarország és Lengyelország uniós támogatásait

2021. július 20. 8:48
A Magyarország és Lengyelország számára nyújtott uniós támogatások korlátozására szólított fel Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke.

A nyilatkozat apropója, hogy kedden jelenik meg az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentése. A politikus ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a korlátozó intézkedések elsősorban a kormányokat érintsék, és ne a lakosság lássa kárát – írta meg a Zeit című német lapra hivatkozva a 24.hu.

Barley szerint mindkét országban hiányosságok tapasztalhatók a demokratikus elvek terén. Hazánk esetében arról beszélt, hogy Orbán Viktor kormánya olyan jelentős változtatásokat hajtott végre, hogy már nem lehet demokratikus körülményekről beszélni Magyarországon és példaként említette a „homofób elemekkel tarkított pedofilellenes törvényt”. Lengyelország esetében pedig úgy érzi, hogy veszélyben van az igazságszolgáltatás függetlensége.

A Zeit felidézi, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke két héttel ezelőtt jelentette be, ősszel elindulnak azok a kötelezettségszegési eljárások Magyarország és Lengyelország ellen, amelyek akár az uniós támogatások megvonásához is vezethetnek. Ugyanis ha kiderül, hogy a jogállamiság megsértése az Európai Unió pénzügyi érdekeit is súlyosan sérti vagy fenyegeti, akkor intézkedni kell – mondta Von der Leyen.

Nyitókép: Martin Bertrand / Hans Lucas

Összesen 206 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha jól értem, az EU nyíltan be akar avatkozni egy EUs ország belügyeibe,
közvetlenül támogatva az ottani ellenzéket a hatalmon lévő,
demokratikusan választott, legitim kormánnyal szemben.

Ez hivatalos állásfoglalás? A jogállamiság miatt kérdezem csupán.

Ha így folytatják, tagállamok nélkül marad az EU.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés