Simon Peresz felvásárolja a magyar titkosszolgálatot

2021. július 19. 11:44
Régi toposz a magyar belpolitikában, hogy Izrael beavatkozik a demokráciánkba.

Az „Izrael beavatkozik a magyar demokráciába” régi toposz a hazai belpolitikában, mely nyilván egy apró közép-európai ország történelmi frusztrációira mutat rá.

Érdekes megfigyelni, hogyan használták ezt a toposzt az elmúlt tíz év magyar belpolitikájában a szélsőjobboldal és a baloldal részéről.

„Lapultak, amikor Simon Peresz elmondta országhódító beszédét, lapultak, amikor izraeli kém­repülő szállt a légterünkbe, lapultak, amikor izraeli befektetők zűrös ügyei kerültek napvilágra? Mi folyik itt, uraim?” – tette fel a bátor és lényegre törő kérdést Vona Gábor akkori jobbikos pártelnök 2012. december 3-án a parlamentben.

Gyöngyösi Márton hírhedt listázós beszédét se felejtsük, ami eredeti, vállalt szándéka szerint is

valamifajta izraeli befolyás után kutakodott a magyar politikában.

A Jobbik cukifordulatát követően ezek a hangok alábbhagytak, az űrbe pedig benyomult a baloldali média.

Szinte napra pontosan három éve, 2018 júliusában Bayer Lili – néha független újságíró, néha pedig Fekete-Győr András és Gulyás Márton oldalán szereplő, nyíltan „fiatal ellenzéki" aktivista – közölte a Politicón, hogy izraeli kémcég, a Black Cube figyelt meg magyar baloldali NGO-kat.

Érdemes újra végigolvasni a cikket: az egész sztorinak egyetlen alapja az a mondat, hogy „az emberek, akik találkoztak az NGO-k tisztviselőivel és felvették őket, európai és arab álneveket használtak, de legalább ketten felismerhető izraeli akcentussal beszéltek – állítják a szervezetek tagjai, akik beszéltek velük”.

A fenti sztori nem áll nagyon messze attól a konteótól, hogy „izraeliek voltak a 2006-os rendőrattak résztvevői” (a sztorit már akkor is az Index.hu terjesztette el), de van tovább. 

Most a Direkt36 közölte a Forbidden Stories projekt cikkét, miszerint egy izraeli magáncég szoftverével lehallgattak ellenzéki újságírókat, például Panyi Szabolcsot (aki Twitteren arról írt, hogy Jakab Péter egy kedves, roma gyerekeket oktató zsidó töritanár; érdemes ezt összevetni Jakab 2011-es interjújával a Kalyi Jagban töltött éveiről).

A cikk maga hangsúlyozza, hogy a nemzetközi tényfeltáró csapat birtokába jutott adatokból az nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan ki vetette be a kémszoftvert. Azt viszont, hogy egyes telefonokat egyáltalán valakik feltörtek, a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány által is finanszírozott szervezet, a Citizen Lab erősítette meg, és az egész sztorit durrantó Forbidden Stories is részben ugyaninnen kapja a pénzét.

A nemzetközi szalagcímeket átnézve alig akad olyan újság,

ami az izraeli szálat hangsúlyozná,

talán egyedül a Times of Israel kivétel, őket ez érthetően izgatja. 

De nem így a 444.hu, mely egyenesen Benjamin Netanjahu nyitóképével közli a cikket, és így tesz a Magyar Narancs is, nyilván ráéreztek a jobbikos szavazók megszólításának szükségességére. Az üzenetet értjük, régi toposz ez, 2010 óta nyomja a szélsőjobb, és utóbbi időben a baloldal: a gonosz zsidók tönkreteszik a magyar demokráciát.

Igazán izzadhat az ellenzék, ha azt gondolja, hogy ilyen üzenetekre van szükség a 2022-es győzelemhez. Bíró László borsodi elhasalásával már egyszer kiderült, hogy a magyar emberek nem fognak a jobboldali ellen szavazni csak azért, mert a baloldal felvállal egy kis zsidózást. Ez az egész taktika a baloldal magyar emberekről alkotott lenéző, ellenséges képéből fakad: azt hiszik, tényleg ez kell a magyaroknak, mert a magyarok tényleg nácik. De ha a szerencsi választáson már bukott a modell, akkor miért gondolják odaát, hogy ezúttal menni fog?

Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A kormány civileket, újságírókat figyeltet meg"

Forrás?

"A kormány civileket, újságírókat figyeltet meg"

Forrás?

Nem is tudom, az orsósozás az micsoda?

Ezen röhögnek a családom informatikusai is. Az izraeli csúcskategóriás kémszoftver, ami nyomot hagy.

Mikor olvastál te ilyet?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés