Magyarországon a hatodik legmagasabb a foglalkoztatási ráta

2021. július 16. 13:43
Az adat az Európai Unió 27 tagállama között 2021. első negyedévében a 20-64 éves korcsoportra vonatkozik.

Az Eurostat friss, csütörtöki adatai szerint a szezonálisan kiigazított foglalkoztatási rátánk 77,7 százalék, jóval magasabb 2020. azonos időszaki értéknél, míg az uniós átlag 71,9 százalék, ami pedig 1,3 százalékponttal alacsonyabb a tavalyinál. Feljutottunk a legjobbak közé, ez a helyezés már az olimpián is pontszerző. 2010-ben még a legutolsók voltunk, 2015. harmadik negyedévében értük el az uniós átlagot, s az utóbbi években a középmezőnyben, a 13-16. helyeken szoktunk szerepelni.

A jelentős javuláshoz hozzájárult az is, hogy idén év elején az

unió tovább egységesítette a munkaerő-piaci felmérés (Labour Force Survay – LFS) szabályait,

s emiatt a szülési szabadságon (csed/gyed/gyesen) levő közül azokat, akik a szülés előtt foglalkoztatottak voltak nem inaktívnak, hanem foglalkoztatottnak kell minden országban tekinteni, továbbá azokat, akik mezőgazdasági termékeket saját fogyasztásra termelnek és nincs más munkaviszonyuk, nem szabad a foglalkoztatottak között számba venni, ők egységesen minden országban inaktívak. A kisgyermekes nőket korábban hazánkban az uniós országok nagy részétől eltérően az inaktívak között mutattuk ki, így ez a változás nálunk több mint százezer fős foglalkoztatottilétszám-növekedést hozott.

Ausztria és Románia pedig – több másik tagállammal egyetemben - az agráriumban a „háztájiban” dolgozókat foglalkoztatottnak tekintette korábban, most náluk jelentős csökkenés történt. Ha a módszertani változást nem számítjuk, a 2021. első negyedéves rátánk azonos a tavalyi azonos időszakival, s 0,1 százalékponttal magasabb, mint a járvány előtti 2019 első negyedéves adat. Hazánk és Lengyelország az a két tagállam, amelyik 2020. harmadik és negyedik negyedévében és 2021 első negyedévében is elérte, illetve kicsit meghaladta a járvány előtti foglalkoztatási rátát.

A magyar munkaerőpiac járványálló,

kiválóan teljesített a járvány alatt is, gyorsan regenerálódott a 2020-as második negyedéves karantén után. Jobban, mint az unió többi országa.

Mindez egyrészt a kormány gyors és hatékony intézkedéseinek köszönhető, másrészt a munkáltatók is megtettek mindent azért, hogy a munkahelyek megmaradjanak.

Nyitókép: A MegaWatt Villamosipari Kft. üzeme a nyergesújfalui ipari parkban 2021. július 15-én. A cég 336 millió forintos fejlesztésről döntött, amelyből 111 millió forint a pályázaton elnyert támogatás. MTI/Krizsán Csaba

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs olyan az írásban, hogy az őstermelőt nem lehet foglalkoztatottnak venni. Az őstermelő vállalkozó, vagyis önfoglalkoztató.
Azt a mezőgazdasági termelőt, aki saját célra terme és eladásra nem azt nem lehet a foglalkoztatottak közé sorolni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés