Gulyás: Meg kell vizsgálni, hogy egyes területeken kötelezővé lehet-e tenni az oltást

2021. július 15. 9:51
A konkrét döntéseket holnap jelenti be Orbán Viktor – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely.

Csütörtökön került sor Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra szokásos sajtótájékoztatójára, amely előtt a harmadik oltás témája tartotta lázban a közvéleményt. Erről Novák Katalin szerdán azt nyilatkozta az ATV-ben, hogy csütörtökön vagy pénteken döntés születhet.

Közben megjöttek a csütörtöki adatok is: ebből az derült ki, hogy újabb 49 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 5 552 859 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 250 459-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 808 661-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 30 013. A gyógyultaké 742 270-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 36 378. Kórházban 83 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 1544-en vannak, a mintavételek száma 6 229 508-ra nőtt.

Járványhelyzet volt a téma

„A tegnapi kormányülésen a járványhelyzettel foglalkozott a kormány”– kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely, aki kiemelte: Magyarország a legbiztonságosabb országok közé tartozik Európában, a lakosság nagyobb része rendelkezik a mindkét oltás után kialakuló teljes védettséggel.

„bármikor bárkit be tudunk oltani”.

„Nálunk a negyedik hullám még nem jelent meg, Európa több országában azonban igen” – mondta, hozzátéve hogy ez már főként az oltatlanokat érinti.

Gulyás elmondta: a harmadik oltás, a kötelező oltás, és a kisgyermekek oltása volt napirenden szerdán, konkrét döntések holnap, a miniszterelnöki rádióinterjúban várhatóak.

Mindenki önmagáért felelős, de...

A kötelező oltásról a miniszter azt mondta, helyesnek tartják azt a svájci alkotmányból átvett passzust, hogy mindenki felelős önmagáért, azonban egyes helyeken – például az egészségügyben – meg kell vizsgálni, hogy kötelezővé lehet-e tenni a koronavírus elleni oltást.

A harmadik oltásról azt mondta, hogy van egy tudományos vita és gyártói álláspont. Orbán Viktor jelenti be holnap, hogy milyen lépések lesznek ezen a területen – mondta Gulyás.  A negyedik hullám az oltottak számától függ. A 12-15 éves kor közötti fiatalok 12 százaléka van beoltva. A 60-64 év között 67 százalék van beoltva.

A delta variáns is az idősekre a legveszélyesebb, ezért a 60 év felettiek oltása érdekében mindent meg kell tenni” – mondta Gulyás. 

„A Semmelweis Egyetem kutatásából egyértelműen kiderül, hogy minden Magyarországon alkalmazott oltóanyag esetén a védettség legalább 96 százalékos. A leghatékonyabb az a Szputnyik V, amely nem rendelkezik sem a WHO, sem az EMA engedélyével. Azon vakcinák esetében, amelyek nem termelnek antitestet, 88 százalékban szintén védelmet nyújtanak – állapította meg a vizsgálat. Mindenki oltassa be magát, hatféle vakcina közül választhat” – hangzott el a kormányinfón.

A miniszter beszélt az uniós ügyekről is.

„Eddig is, és ezután is lesznek viták” – mondta az EU-ról Gulyás.  A helyreállítási alap és a gyermekvédelmi alap összekapcsolása nem lehetséges jogilag – tette hozzá. Gulyás elmondta, hogy az EB elnöke informálisan is időpontot kért magyarországi látogatásra. „Az uniót végét jelenti, ha egymással nem összefüggő ügyeket összekapcsol” – jelentette ki a miniszter.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés