Rakétákat vesz Magyarország Izraeltől

2021. július 14. 16:42
Spike irányított páncéltörő rakéták beszerzéséről szóló megállapodást írt alá szerdán Izraelben Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos Cví Marmornak, a gyártó cégcsoport Rafael Advanced Defense System Ltd. alelnökének jelenlétében, és katonai fejlesztésekről tárgyalt az Elbit, valamint az Israel Aerospace Industries (IAI) nevű fegyvergyárban.

A Spike nevű rakéta magas röppályát követve felülről támadja a páncélozott járműveket, ahol azok a legsebezhetőbbek. Egyúttal alkalmas megerősített fedezékek, valamint minden olyan célpont megsemmisítésére, amely precíziós pusztítóerőt kíván. Az első Spike LR2 változatú rakéták a honvédség számára épülő Lynx gyalogsági harcjárművek fegyverrendszerének részét képezhetik. Izraeli látogatásán Maróth Gáspár az MTI tudósítójának elmondta, hogy az IAI szervezésében élőben, műveleti körülmények között is megtekintik a Magyarország számára korábban beszerzett Vaskupola radarvédelmi rendszert.

A helyi szakemberek segítségével pontosítják a Magyarországra telepítendő egységek műszaki paramétereit, és megvizsgálják az együttműködés, az Izraellel közös fejlesztés további területeit.

A Vaskupola a leghatékonyabb védelmi rendszer

„A Vaskupola radarrendszere a legkurrensebb a világon, már négy további NATO-ország megvásárolta, messze megelőzi a többi hasonló termék műszaki paramétereit és képességeit. Nekünk hagyományosan más típusú rakétáink vannak, és ezért Magyarország költséghatékonysági megfontolásokból más, de hasonló hatékonyságú rakétarendszert vett meg a komplex radarrendszerek mellé” – emlékeztetett a kormánybiztos.

„Sajnos ezeket a képességeket néhány héttel ezelőtt élőben lehetett látni. Azért is jöttünk, mert az izraeli kollégák megmutatják ennek a legutóbbi, a Gázai övezetet uraló Hamász elleni hadműveletnek a tanulságait is. Kimegyünk a terepre, és megmutatják műveleti körülmények között a rendszer működését, illetve megosztják velünk az elmúlt hónapok tapasztalatait” – ismertette a látogatás eseményeit.

„Ha csak az elmúlt hónapokat nézzük, a világ olyan sebességgel változik, hogy ma felelőtlen döntés lenne saját országunkkal, honfitársainkkal szemben, ha nem gondoskodnánk a korszerű hadseregről. Senki sem mondhatja többé, hogy nem kell minden eshetőségre készen állni” - hangsúlyozta a fegyvervásárlás fontosságát.

„Védelmi eszközről beszélünk. Ez egy olyan kritikus eleme a védelmi eszközrendszernek, amely nélkül nincs védelem. Kötelezettség volt, hogy ezt megvegyük Magyarország számára” – emelte ki Maróth Gáspár.

A magyar delegáció izraeli útján megtekintette az IAI dróngyártását is, illetve tárgyalt űripari fejlesztésekről.

„Reményeink szerint a magyar befektetők izraeli cégekkel közösen fognak belépni az űriparba a következő hónapokban. Ennek a legkomolyabb háttérfejlesztő bázisát láthattuk itt” – közölte az államtitkár. „Számunkra példamutató az izraeli hadiipar stratégiája, ahogy felépítették iparukat. Azonos alapról indulunk, itt is a nemzeti szuverenitás volt a legfőbb vezérelv, amikor Izrael 1948 után eldöntötte, hogy saját hadiipart hoz létre. Rengeteget tanulunk az itteni tapasztalatokból, és hálásak vagyunk érte, hogy megosztják azokat velünk, Izrael rendkívül nyitott a közös fejlesztés iránt” – mondta.

„A gyors izraeli fejlesztések szomorú oka a kényszerű napi helyzet is, azt gondolom, itteni kollégáim közül sokan fejlesztenének inkább lassabban, nem örülnek neki, hogy folyamatosan használni is kell a fegyvereket” – ismertette tapasztalatait az államtitkár.

„Másrészt nagyon erőteljes nemzeti öntudatot is látok, büszkévé is teszi őket, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak. Noha számarányaikat tekintve nincsenek a nagyhatalmak között, de a hadiiparban mégis egyértelműen odatartoznak” – hangsúlyozta izraeli látogatásán Maróth Gáspár.

(MTI)

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Összesen 166 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahogy halad az unió és a világ......mindenre fel kell készülni.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2021. július 14. 17:38

Tény: Magyarországot éppúgy nem barátok veszik körül, mint Izraelt.
és ezt kiaknázatlanul hagyni - hiba lenne, sőt: bűn.
Azaz: stratégiailag Izraellel vagyunk szövetségben, akár kimondva, akár csendes ultival.
Amellett, hogy igyekszünk 100%-ban korrekt partnerei lenni minden szomszédunknak, de az ördög - Benes - nem alszik, ezt megtanultuk.

Ha a szarházi magyarok fiai-unokái az USA-ból idejönnének demokráciát tanítani, pl....

Ha ezen a támadás reggelén kezdenék el gondolkozni,
akkor patkánynak sem nevezhető férgek nicknéven lennék okos

Kisantant-tenger
Arab-tenger

Az aranyat a Fidesz-kormány alatt megőrzik, ellentétben a FED-Rothschildok Fort Knox-szával.
Ez az egyik.
A másik, akik a magyar aranyért felelősek, azok nem olyan anyától tanultak tisztességet, mint te és a rocsildi barátaid.

Elárulok egy titkot: a Kisantant olyan tetszhalott, amely bármikor felkelhet.

Nem hiszed?
buckafej 2021. július 15. 7:47 Szerkesztve: 2021. július 15. 7:48
A románok a XX. században kétszer jártak Budapesten, 1919- ben és 1945- ben, hidd el szívesen jönnének újra sokan közülük..

Még pár hasonló színvonalú válasz, és meg fogsz győzni.

Ne hívd fel a figyelmemet - ilyen alacsony primitív látásmóddal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés