Ilyen hatékonysággal működnek az oltások a Semmelweis Egyetem szerint

2021. július 14. 8:07
Mindegyik Magyarországon használt oltás hatásos a WHO definíciójának értelmében.

Nyolcvannyolc százalékban pozitív eredménnyel zárult a Semmelweis Egyetem (SE) júniusban, 1200 jelentkező részvételével tartott koronavírus ellenanyagszint-vizsgálata – adta hírül a semmelweis.hu.

A méréseket olyanokon végezték, akiknek a szervezete korábban igazoltan nem termelt ellenanyagot. A vizsgálat azonban bizonyította, hogy

a korábban negatívnak mért személyek 88%-a pozitívnak mutatkozott, azaz van kimutatható és elegendő ellenanyaga.

Ezek alapján kijelenthető, hogy a Magyarországon használatos kétdózisú vakcinák mindegyike hatásosan képes ellenanyagtermelést kiváltani a beoltottak szervezetében.

Az egyetem emlékeztet: az Egészségügyi Világszervezet szerint akkor hatásos egy oltás, ha a klinikai vizsgálatok különböző fázisaiban 50-60 százalékos hatékonysággal működik. A Semmelweis Egyetem vizsgálata szerint

mindegyik, Magyarországon használt oltás hatásos a WHO definíciójának értelmében.

A második oltásukat is felvett résztvevők közül a Szputnyik vakcinával oltottaknál alakult ki a legnagyobb arányban ellenanyagtermelés – 97,6 százalékuk szervezete termelt ellenanyagot. Nagyon hasonló hatékonysággal rendelkezik a Pfizer/BioNTech és a Moderna-oltás is, ezek az esetek 95 illetve 94,5 százalékában váltottak ki ellenanyagtermelést. Hatásos a tizenkét hetes oltási sémával alkalmazott AstraZeneca (82 százalék), illetve a kínai Sinopharm (79,4 százalék) vakcina is.

Az egyetem hangsúlyozza, hogy az oltások által elérhető legnagyobb védettség általában a második dózis beadását követő két-három hétben alakul ki. „A Semmelweis Egyetem orvosszakmai véleménye ugyanakkor továbbra is az, hogy az egyes vakcinák hatásosságának mértéke csak az oltást követően fellépő fertőzések, megbetegedések, kórházi felvételek és halélesetek számának alakulása alapján határozható meg” – írják. A SOTE ugyanakkor továbbra is azt kéri, hogy mindenki vegye fel az oltását, aki még nem tette meg.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Összesen 172 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Védhetetlen fonákröpte. Geri mozdulni sem tud rá.

Az egyedüli 100/100-as a Szputnyik. Na, vajon melyik oltóanyag nem EUkomform?

Szegény poison.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés