Több mint ötszáz migránst tett partra az Ocean Viking civilhajó Szicíliában

2021. július 10. 10:25
Olaszország csütörtökön adott engedélyt a civilhajó kikötésére Augustában.

A hajót üzemeltető SOS Méditerranée francia NGO a fedélzetén lévő 572 migráns közül először a betegek és a gyermekek szállhattak partra. A bevándorlókat kivétel nélkül koronavírus-tesztnek vetik alá. Olaszország csütörtökön adott engedélyt a civilhajó kikötésére Augustában, miután a legénység egyre romló állapotokról számolt be a fedélzeten mondván, hogy kifogyóban van az élelmiszer és fokozottan feszült helyzet alakult ki. Az SOS Méditerranée szerint az Ocean Viking öt alkalommal fordult hasztalan kikötési engedélyt kérve a máltai, illetve olasz hatóságokhoz.

Adalbert Jahnz, az Európai Bizottság szóvivője pénteken közölte, hogy az uniós testület üdvözli az olasz vezetés döntését, amellyel végül engedélyezte a migránsok kikötését. Hozzátette, hogy Brüsszel kész összehangolni az illegális bevándorlók önkéntes alapon történő szétosztását a tagállamok között. Egyben felszólította az uniós tagországokat, hogy „a szolidaritás és a közös felelősség szellemében” fokozzák erőfeszítéseiket az Európába irányuló migráció kezelését illetően.

Olaszország és Málta is ragaszkodik ahhoz, hogy más uniós államok is kivegyék a részüket a migránsok elosztásából, mondván, tisztességtelen, hogy a két földközi-tengeri országot magára hagyják a migránsok ellátásában és a menedékkérelmek elbírálásában. Az AP amerikai hírügynökség utalt arra, hogy a két európai országba érkezők többsége gazdasági migráns, így nem jogosultak menekültstátuszra, miközben származási országaik vonakodnak visszafogadni őket.

(MTI)

Nyitókép: EyePress News / AFP

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Felveszik a migránsokat, tudva, hogy nem kapják meg azonnal a kikötési engedélyt. De nem indulnak el francia hajó lévén francia kikötőbe, hanem várnak néhány napot, hogy vészhelyzetre hivatkozva mégis engedjék őket kikötni.

Ilyen könnyű hülyét csinálni az olaszokból?

Miután a Tízparancsolatban benne van a Ne ölj, elég nehéz megbarátkozni a szükségszerűséggel, h. ezekre a "humanitárius" hajókra mégiscsak lőni kéne, mely esetben a legénység és utasok egy része, lehet, h. a nagyobb, meghalna. Nem is lőnek, előbb-utóbb be vannak engedve, főleg Olaszországba.

Viszont ebből előbb-utóbb olyan helyzetek fognak kialakulni, melyekben 1-2-3 hajó ember veszteségénél többen fognak elpusztulni.

A közvetlenül vértelenebb MEGOLDÁS az lenne, h. kirakodás után magukat a hajókat semmisítenék meg, újakra SEHOL nem adnának ki engedélyt. Lehet, h. nagyobb hajók nélkül kisgyerekek is meghalnának, volt ilyen, fényképpel. Eleinte lennének áldozatok, viszont előbb-utóbb a szállítási üzemág leülne és megszűnne, ha következetesen hiúsítanák meg a partra szállást.

Valamit tenni kéne, mert ez így nem lesz jó. A megoldás kulcsa a nyugat-európai szavazók kezében van.

Válaszok:
Megtalálta | 2021. július 10. 13:16
Senye Péter | 2021. július 10. 13:47

El kéne kobozni ezeket a hajókat.

"Eleinte lennének áldozatok, viszont előbb-utóbb a szállítási üzemág leülne és megszűnne, ha következetesen hiúsítanák meg a partra szállást."

Elég egyértelmű. Európa egy része azonban nem akarja ezt, mert a média egy része gyilkosnak titulálná a határt védőket. Mint ahogyan velünk is eljátszották ezt.

De a Tízparancsolatban a 'Ne hazudj' is benne van, és menekültnek mondják magukat.

Tudom, két fiam él kinn. A furcsa az, h. a nyugati oldalon élő, aki 3 gyerekkel egy keresetből jó helyen tudott saját sorház-végre szert tenni és most vesznek, igaz, nagy hitellel, lakást Budán, h. legyen, ha éppen itt vannak, ha meg nem, akkor kiadják, nagyon megértő a migráns bevándoroltatással kapcsolatban, mérnök ember létének ellenére.

A legnagyobb, a keleti barokk ékszerdoboz városban 4 gyerekkel, szintén nem zúgolódik. Őrül, h. ott él és nem rosszul, 19 éves kora óta.

Elég reménytelen a helyzet, de legalább talán mégsem omlik a Zöldek karjaiba az ország.

Hát, ezért is olyan reménytelennek tűnő a rövidke jövő, ami ránk vár. Mindegy, annak kell örülni, ami jó van és reménykedni, h. moslékék mégsem kellenek Magyarországnak. A valósággal majd jövő tavasszal fogunk szembenézni.

Tulajdonképpen ijesztő, h. olyan, már bizonyított figurák, mint Gyurcsány, Karácsony, a sleppjük, a szorgalmas, motivált és teljesen gátlástalanul, mindenben, mindig hazudozó Populisszima nem maradnak hálás közönség nélkül.

Populisszima sötét családi múltja sem látszik számítani. Mindegy, nem vagyunk egyformák, de mégis, ennyire rövid hogy lehet az emlékezet?

Goldmann sachsos Draghi, akit a JOGÁLLAMBAN a nép sohasem választott meg miniszterelnöknek - teszi a dolgát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés