Merkel: Közös érdek a Nyugat-Balkán EU-s integrációja

2021. július 5. 20:41
Németország továbbra is a régió országai közötti megbékélés és együttműködés előmozdítására törekszik, és az a célja, hogy ezek az országok megszerezzék az EU-tagságot – mondta Angela Merkel.

Nemcsak a nyugat-balkáni térség javát, hanem az Európai Unió érdekét is szolgálja a régió országainak csatlakozása a közösséghez – mondta a német kancellár hétfőn Berlinben. Angela Merkel a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítésére és EU-s integrációjának előmozdítására indított úgynevezett berlini folyamat kormány-, illetve államfői szintű tanácskozása után tartott tájékoztatóján bejelentette, hogy Németország hárommillió adag oltóanyaggal támogatja a régió EU-n kívüli országait a koronavírus-járvány elleni védekezésben.    

Németország erőteljesen jelen van a térségben

Ismertette, hogy hazája harmincmillió adag vakcinával segíti a rászoruló országokat a COVAX nemzetközi oltóanyag-ellátási program révén, és ebből hárommillió adagot a lehető leggyorsabban a Nyugat-Balkánra juttatnak.    

A járvány miatt online formátumban tartott megbeszélésen a térség hat EU-n kívüli országának – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia – vezetői és a német kancellár mellett részt vett az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia miniszterelnöke, a francia államfő, az olasz kormányfő és az osztrák kancellár is, és egy sor térségi és egyéb szervezet képviselője. Az Európai Bizottságot Várhelyi Olivér  szomszédságpolitikai és bővítési biztos képviselte.    

A berlini folyamat első csúcstalálkozóját 2014-ben tartották a német fővárosban. A hétfői volt a nyolcadik ilyen megbeszélés.    

„A német kormány kezdeményezésére elindított folyamat sok gyakorlati sikert eredményezett” – fejtette ki Angela Merkel, kiemelve, hogy éppen július  elsején lépett életbe a roaming (barangolás) szabályairól szóló megállapodás, így a térségben élőknek nem kell többletdíjat fizetniük, ha mobiltelefonjukat a régió egy másik országában használják.    

Csökkenteni kell a térség államai közt lévő feszültségeket

Sikerült elindítani a térségi közös piac kiépítését is, bár még számos lépést kell tenni,

meg kell oldani a többi között az iskoali végzettséget és a szakmai képzettséget tanúsító okmányok kölcsönös elismerését, és be kell vezetni az útlevél helyett a személyi igazolványra épülő szabad utazás rendszerét – tette hozzá a német kancellár.    

Sok nehézséggel is meg kell még küzdeni, például Szerbia és Koszovó viszonyában, vagy Észak-Macedónia és az EU-tag Bulgária kapcsolatát tekintve.

Ezekhez az ügyekhez nagy türelemre van szükség, de a háborús múltat tekintve önmagában is komoly eredmény, hogy a térségbeli államok vezetőinek közvetlen találkozói a normalitás részévé váltak” – fejtette ki Angela Merkel, aki aláhúzta, hogy a Nyugat-Balkán EU-s integrációja nemcsak a térség országainak fontos, hanem az EU érdekét is szolgálja, a többi között geostratégiai okokból.

(MTI)

Fotó: MTI/AP pool/Michael Sohn

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Nyugat Balkánon nem fog menni az LMBTQ, a gender, a gyerekek érzékenyítése. Arrafelé eléggé nacionalisták és családközpontúak. Az albánok és a boszniaiak pedig muzulmánok. Nem tudom Merkel ezt hogyan képzeli, de ott nincs a nyugatnak, a nyugati ideológiának nagy ázsiója.

Évek óta ezt mondja OV!
Ha nem lehetnek az EU tagjai, majd lesznek másé!

Valóban mindent ő mond először. Aztán csöndben, kussban átveszik, mintha a saját ötletük lenne .
Ez is uniós érték lehet, a plagizálás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés