Grandpierre Attila 70

2021. július 4. 18:46
Hetvenéves lett a Vágtázó Halottkémek énekese, csillagász, fizikus, a magyar underground megkerülhetetlen alakja.

Grandpierre Atilla (Budapest, 1951. július 4.) magyar fizikus, csillagász, egyetemi doktor (1977, Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar), a fizikai tudományok (csillagászat) kandidátusa (1984, Magyar Tudományos Akadémia), az MTA köztestületének tagja.

Tudományos munkássága mellett a zene is meghatározta az életét: 1974-ben fedezte fel a közép-ázsiai, Mongóliában fennmaradt ősi népzenét. Ipacs Lászlóval, Czakó Sándorral és Molnár Györggyel 1975-ben megalapította a Vágtázó Halottkémek nevű együttest. Célja, és így a zenekar célja is – többek között – az volt, hogy a világ legjobb és legvadabb zenekarát hozzák létre.

A hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején a zenekar tagjait, köztük Grandpierre-t is zaklatta az akkori rendőrség.

VHK: Aláírhatatlan történelem

 

„A zene hatására kiemelkedhetünk egyéni világunk kereteiből, minden érzést átélhetünk, az érzések teljességét, az érzésvilágokat önmagukért és önmagukban, mint a világ elemi egységeit, s a korlátlan számú érzésvilág összhangját átélve társakat találunk legszemélyesebb érzéseinkhez, felismerjük, hogy felfedezetlen sorsközösségben élünk egymással” – írta Grandpierre Attila: A punk-zene, mint a sámánisztikus népzene újraéledése című írásában.

A VHK a nyolcvanas és kilencvenes évek magyar zenei és kulturális undergroundjának meghatározó együttese lett, amely nemzetközi hírnévre is szert tett. 

(Forrás: Wikipedia)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés