Több Szun-ce, kevesebb Clausewitz

2021. július 1.

Böszörményi Nagy Gergely
A jövő háborúit zsoldosok és hekkerek vívják, a csúcstechnológiát pedig legyőzi a ravaszság. A Nyugat mégis óriás fegyverekre költ, és két évtized alatt sem tudta megemészteni, hogy új szabályai vannak a hadviselésnek – állítja egy ejtőernyősből lett bennfentes akadémikus.

Sean McFate mindenféle oldalról foglalkozott már a háború mesterségével. Előbb ejtőernyősként szolgált az amerikai légierőnél, majd zsoldosként Afrikában. Később védelmi ipari vállalkozó lett, s ma a washingtoni kormány mindenkori legfőbb elitképzője, a jezsuiták alapította Georgetowni Egyetem professzora. Igazi bennfentes – mégis vette a bátorságot, hogy két lábbal beleszálljon az USA és a NATO védelempolitikai elitjeibe. Könyvében mellébeszélés nélkül felteszi a kérdést: vajon miért vesztette el a Nyugat a győzelem képességét, és mit kellene tennie, hogy visszanyerje?

A »liberális világrend« mára átengedte a terepet a tartós rendetlenség állapotának”

McFate központi tézise, hogy a „libe­rális világrend” mára átengedte a terepet az úgynevezett tartós rendetlenség (durable disorder) állapotának, ezért a 21. század geopolitikája inkább hasonlít a középkor és a reneszánsz nemzetközi viszonyaira, mint a második világháború utáni rendszerre. „Nem anarchiáról van szó, ám tény, hogy az új rendszer nem megoldja, hanem tartósan fenntartja a problémákat.” Ezt a régi-új valóságot alacsony intenzitású, ám időben hosszan elhúzódó konfliktusok jellemzik („láng helyett parázslás”), ahol a nem állami szereplők (különösen a zsoldos hadseregek és a vallási milíciák) szerepe és ütőképessége egyre növekszik. Nemcsak hogy befellegzett az egyenruhás katonák harctéri „monopóliumának”, de legtöbbször már nem is képesek uralni az eseményeket. Az új valóságot sem a háború kontra béke ellentétpár, sem az erő kontra erő alapfelállás nem képes leírni. A ravaszság fontosabbá vált a technikai képességeknél, az irreguláris fegyverforgatóknak pedig egyre nagyobb előnyt kölcsönöz, hogy hosszú és lassú utasítási láncok helyett önállóan dönthetnek a harctéren.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés