Nem alkalmazható a jogállamisági mechanizmus a pedofiltörvény kapcsán

2021. június 30. 17:52
A jogállamisági feltételrendszer az uniós költségvetés és a közösségi értékek védelméről szól, nem pedig az ilyen esetekről – mutatott rá az Euronews.

Nem alkalmazhatja a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen az Európai Bizottság a melegellenes törvénymódosítások miatt, írja az Euronews Věra Jourová EB-alelnök nyilatkozatára hivatkozva. A Bizottság alelnöke szerint a Bizottság már feltette kérdéseit a magyar kormánynak, és válaszokat vár a jogszabállyal kapcsolatban. 

Ha a magyar válasz nem lesz kielégítő és a törvény életbe lép, továbbléphet a bizottság”

– utalt Jourová a kötelezettségszegési eljárásra. „Ez az Európai Unió Bíróságának eljárásához vezethet és pénzügyi szankciókkal végződhet” – magyarázta az uniós biztos.

A bizottság alelnöke beszélt arról a levélről is, amelyben az Európai Parlament liberális frakciója, a Renew Europe (melynek tagja a Momentum két képviselője is) azt kérte a bizottságtól, ne folyósítsák Magyarországnak a helyreállítási alap pénzeit, amíg nem garantálják az uniós pénzek védelmét – tette hozzá a Euronews. 

Jourová szerint ebben az ügyben nincs itt a kifizetések felfüggesztésének az ideje

„A helyreállítási alapokra is vonatkozik a jogállamisági mechanizmus. Vagyis később megvizsgáljuk majd az összes tagállamban azt, hogyan védik az uniós pénzeket, így természetesen Magyarországon is. Erre az év második felében kerülhet sor, akkor készülhet el az értékelés. Vagyis ebben nem most kell lépni” – mondta Vera Jourová, aki szerint Brüsszel nem tudja aktiválni az unió jogállamisági mechanizmust a „melegellenes részeket tartalmazó magyar pedofiltörvény miatt. Ilyen kitételek ugyanis nincsenek a jogszabályban.”

Nem alkalmazható a jogállamisági mechanizmus

„Ha elolvassuk a szabályozást, kiderül, ilyen eseteket nem látott előre a a jogalkotó. Már pedig ragaszkodnunk kell a jogszabály szövetgéhez. A jogállamisági fékrendszert másfajta jogsértések esetében lehet beindítani az adott országban” – mondta az alelnök, majd hozzátette: Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz hasonlóan ő is szégyenteljesnek tartja a törvényt.

Jourová arról is beszélt szerdán Brüsszelben, hogy a testület nem függeszti fel a Magyarországnak járó helyreállítási pénzek folyósítását, de később vizsgálni fogják, hogyan védi Magyarország ezeket a forrásokat – írja a Euronews. Vera Jourová az Euronews riporterének kérdésére azt mondta, a jogállamisági mechanizmusról szóló jogszabályt „nem ilyen esetekre készítették.”

Fotó: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a szégyenteljes, hogy a buzik nem járnak az oviba téríteni?

Szép lassan felhúzzák a fehér zászlót, a kardcsörtetés elhal.

És a lölőzés kapcsán?

Verácská koppánová.

Most nem tud hátba döfni. OV előre megmondta, gogy az uniós szabályozásnak megfelel a törvényünk.

Szükségük van ránk. Szükségük van a Közép-Európai munkaerőre, a piacokra.

Az egész jogállamisági cirkusz csupán a nyugati prolik kábítására kitalált purparlé.

Milyen gáz és jellemző a brusszelitskra, hogy előbb támadnak, aztán néznek utána a Szerződésnek. Ebből is látszik, hogy elvtelenül, gusztustalanul csak a támadás a céljuk. Amúgy eu-s demokratikus értékek alapján.....

Talán azért, mert mostanra lefordították a törvényt és rájöttek, hogy megint egy ordasat hazudtatok nekik.

És ezt eddig az ellenzék EU-s képviselői nem tudták?

Most komolyan, valaki ezt elolvassa? Kivágtad a dékás hírlevélből.
Meg amúgy, miért is nem lehet, egy homárt gyógyítani? Mert ti ezt mondjátok és ezt hinni kell, mert ti dogmatikai alapelvvé nyilvánítottátok?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés