ENSZ: a feketék a világ számos részén rendszerszintű rasszizmus áldozatai

2021. június 28. 17:48
Ez a helyzet nem tartható fenn – jelentette ki Michelle Bachelet, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosság vezetője.

Az afrikai származású emberek a világ számos részén rendszerszintű rasszizmus áldozatai – állapította meg az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága hétfőn kiadott globális jelentésében.

George Floyd 

Az évszázadokon keresztül jellemző erőszak és hátrányos megkülönböztetés gyakorlata a feketékkel szemben sok országban olyan struktúrákat alakított ki, amelyek jelenleg rendszerszinten hozzák hátrányos helyzetbe őket – állt a jelentésben, amelynek elkészítését az afroamerikai George Floyd meggyilkolása után rendelte meg a világszervezet azzal a céllal, hogy feltárják a feketékkel szembeni esetleges diszkrimináció meglétét és jellegét, nemcsak egyéni szinten, hanem a rendőrséghez és más hatóságokhoz fűződő viszony terén.    

George Floyd tavaly májusban vesztette életét Minneapolisban rendőri túlkapás következtében. Azt a rendőrt, aki hosszú perceken keresztül térdelt Floyd nyakán – és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta –, huszonkét és fél évi börtönre ítélték múlt héten. Ez a helyzet nem tartható fenn – jelentette ki Michelle Bachelet, a főbiztosság vezetője, aki felszólította az országokat, hogy vegyenek végre tudomást a helyzetről, fogjanak neki a rasszizmus felszámolásának, vessenek véget a következmények nélküli diszkriminációnak, hallgassák meg az afrikai származású emberek hangját, és nézzenek szembe a történelmi örökségükkel.    

Bachelet kiemelte, hogy

sok országban az afrikai származásúak a társadalom peremére szorulnak.

Különösen Észak- és Latin-Amerikában, valamint Európában jellemző, hogy a feketék aránytalan mértékben élnek szegénységben, nehezen férnek hozzá az oktatási és egészségügyi szolgáltatásokhoz, nehezebben kapnak munkát, és rosszabbak a lakhatási körülményeik.    

Rendőri túlkapások

Ebben a térségben továbbá szerinte „beágyazott rendőrségi gyakorlat” a faji profilok és a túlzott erő használata a feketékkel szemben. Világszerte legalább 190 afrikai származású ember halt meg rendőri intézkedés közben az utóbbi évtizedben, többségük az Egyesült Államokban. A Floyd-ügytől eltekintve azonban egyetlen esetben sem vontak felelősségre senkit – hangzott el a jelentést bemutató sajtótájékoztatón.    

A jelentésben azt szorgalmazták, hogy az országok hozzanak létre programokat az áldozatok kárpótlására. Bachelet „ígéretes kezdeményezésnek” nevezte, hogy Joe Biden amerikai elnök januárban rendeletet írt alá a faji egyenlőtlenségek problémájának kezeléséről.

(MTI)

Címlapképen: George Floyd afroamerikai férfi szobránál ünnepelnek emberek New York Brooklyn negyedében 2021. június 25-én.

Kép forrása: MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez van, ha a legnagyobb tabut a holocén rasszok eltérő, genetikán alapuló különbözőségeiről sikerül tűzzel vassal fenntartani.
Mert ugye ha nem beszélhetek arról, hogy kognitív szempontból a fekete-afrikaiak a leggyengébbek (70 átlag IQ- az USA 20%-ban már kevert afroamerikai népességénél 85 IQ), akkor a jólétben-társadalmi mobilitásban látható hendikepet nem eredményezheti más, csakis a rászizmus... Csak csendben kérdezném, a soha gyarmattá nem vált Libéria, vagy a büszke Haiti, ahol kétszáz éve az összes fehért kiirtották, mik a pék lisztes faszáért nem szárnyalnak?
No lipsik, várnám a megfejtést...

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának jelezném, hogy azok a szerencsétlen fehérek, akik nagy tömegben jelenlévő feketékkel osztják meg a lakókörzetüket, rendszerszintű bűnözésnek vannak kitéve. A gyilkosságokban nemi erőszakokban elképesztő, a balliberális szociológusoknak értelmezhetetlen mértékű a feketék túlreprezentációja: gyilkosságokban olyan laza tízszeres, nemi erőszakban meg számolhatatlan: az USA-ban évente olyan tízezer fehér nőt erőszakol meg feka kan, míg fehér férfiak olyan tíz körüli esetet produkálnak!
Az ENSZ egyik szeme csukva- ki kellene nyomni lassan, minek van neki...

Országok ahol a homoszexualitás törvényen kívüli. Keress fehéret közöttük!
Full list of countries where homosexuality is outlawed (BBC, 12 May, 2021):
Afghanistan
Algeria
Antigua & Barbuda
Bangladesh
Barbados
Bhutan
Brunei
Burundi
Cameroon
Chad
Comoros
Cook Islands
Dominica
Egypt
Eritrea
Eswatini
Ethiopia
Gambia
Ghana
Grenada
Guinea
Guyana
Iran
Jamaica
Kenya
Kiribati
Kuwait
Lebanon
Liberia
Libya
Malawi
Malaysia
Maldives
Mauritania
Mauritius
Morocco
Myanmar
Namibia
Nigeria
Occupied Palestinian Territory (Gaza Strip)
Oman
Pakistan
Papua New Guinea
Qatar
Saint Kitts and Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent and The Grenadines
Samoa
Saudi Arabia
Senegal
Sierra Leone
Singapore
Solomon Islands
Somalia
South Sudan
Sri Lanka
Sudan
Syria
Tanzania
Togo
Tonga
Tunisia
Turkmenistan
Tuvalu
Uganda
Uzbekistan
Yemen
Zambia
Zimbabwe
https://www.bbc.com/news/world..

Most egy pillanatra gondolkozz már el azon, a tyúk volt előbb, vagy a tojás. Ha a fekete közösség intellektusa, ami döntően genetikán alapul, a hetvenes sávban mozog , akkor nyilván nem az iskola lesz a kultúrájuk alapja. A képességek hiánya járul döntő mértékben hozzá, hogy nyomorban élnek- nem bírják a versenyt ami a kapitalizmus sajátja.

Félénk lipsi, nyugodj meg, van vakcina: a feketéknek nem kell a rászista fehérek országaiba vándorolni...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés