Amikor Isten arca elsötétül: szexuális ragadozók az egyházban

2021. június 27. 12:02

Perintfalvi Rita
Index
Meg kell tanítani, hogy a feltétlen engedelmesség rendkívül veszélyes. Interjú.

„Miért van kétszeresen kiszolgáltatott helyzetben az a gyermek, akit egy pap használ ki szexuálisan, összehasonlítva például egy pszichológussal, akit egy gyerek ugyanúgy képes a bizalmába fogadni, mint a lelki vezetőjét?

Azért, mert itt a lelki és a testi trauma mellett megjelenik a spirituális trauma is, ami nagyon mély megsebzettséget okoz. Ezt a már említett Hans Zollner fogalmazta meg úgy, hogy ilyenkor »az Isten arca sötétül el«, mert ezeket az embereket a hit utáni vágy, az Isten utáni vágy viszi az egyházba. Sokszor olyan gyerekekről van szó, akiket lehet, hogy otthon nem is szeretnek igazán, lehet, hogy izolált helyzetben vannak, lehet, hogy magukat nem szeretik kellőképpen. Annak, hogy kiből lesz áldozat, mindig van valami oka. A gyerek a papban vagy lelkészben mélyen megbízik, ennek oka az, nem egyszerű embernek tekinti, mint amilyen például egy pszichológus, vagy egy orvos, hanem Isten képviselőjeként tekint rá.

A keresztény tanítás szerint Krisztus képmását jeleníti meg a pap. Ezért megbízik benne, mert ő nem tehet rosszat, nem gondolhat rosszat, nem akarhat rosszat. És ez a bizalmi viszony törik meg, ennek lesz olyan hosszú távú traumája, hogy a gyermek végtelenül elárultnak érzi magát. És nyilván kettétörhet az Istennel való kapcsolata is.

Gondoljunk bele egy gyereknek az életébe, például az egyik kislány történetébe, aki azért kereste meg a papot, mert tizenéves korában két fiú megerőszakolta, és ezt nem merte elmondania szüleinek. Nagyon hagyományos konzervatív közegű volt a család, és a kislány úgy érezte, úgy gondolta, ha elmondja a szüleinek, mi történt vele, ráfognák, hogy az ő hibája volt, ezért csak a papnak mondta el. És ez a pap megérezte benne azt a potenciális áldozatot, mint mikor egy vérző testet bedobnak a tengerbe, akire cápa ráúszhat, és végül ő lett a bántalmazója egy hosszú, sokéves szexuálisan visszaélő viszonyban. Menyire döbbenetes, hogy a gyerek a legmélyebb bizalommal volt a pap iránt, aki ezzel élt vissza. És ez lány azért fogadott neki szót, mert őt engedelmességre nevelték.

Ez megint a mi keresztény gondolkodásunkból következik, hogy engedelmességre neveljük a gyerekeinket. Ez rendben is van, de meg kell tanítani nekik azt is, hogy meg tudják húzni a határt, hogy felismerjék, amikor rosszat kér tőlük egy autoriter személy. Vagyis meg kell tanítani, hogy a feltétlen engedelmesség rendkívül veszélyes.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A media meg hazudik:
George Pell ausztrál bíboros szexuális témájú ügyét hamisan állították be.
Most fizetnek 1,1 millió ausztrál dollár büntetést, azaz 245 millió forintot.

A court has fined 12 Australian media groups a total of AUD 1.1m for their coverage of Cardinal George Pell's now-overturned conviction in a sexual abuse case.

Egy liberális ál-keresztény görcsölve keresi a feltűnést, az egyház általa önkényesen kialakított torzképét egyházként szuggerálva.

Perintfalvi ugyanazt teszi, mint azok, akik pl. a inkvizíciót, a keresztesháborúkat állandóan torz-egyoldalú tematizálásban tálalják az egyház lejáratására. Perintfalvi meglovagolja a legújabb paradigmává tett pedofíliát, hogy az egyházba belerúghasson. Persze, szigorúan a "segítés" álruhájába bújtatva...

Azért kapjál már a fejedhez!
Persze, hogy tisztában van vele mindenki, hogy amit csinál az bűn. (Egyébként a homoszexuálisok is tisztában vannak vele, bármit is hazudnak nekünk, vagy maguknak. Ezért ilyen agresszivak.)

Miért más a katolikus egyház, mint bármi más? Nem mondod, mégsem, hogy a pedofil tanár ront az iskola megítélésén. És tudod miért nem? Mert az iskolát nem akarod lejáratni, a katolikus egyházat meg igen.
Röhejes, hogy ehhez ideológiát gyártasz. Magadnak hazudhatsz, nekünk meg úgysem tudsz.

Hú, de jól megmagyarázod a hülyeségedet!
A katolikus egyház nem törzsi vallás, bármennyire képtelenek vagytok ezt felfogni. Nem vagyunk felelősek egymás bűneiért. Éppen úgy, ahogyan a pedofil tanár nem az iskolája nevében követ el bűnt, a keresztény felekezetek papjai és lelkészei sem az egyház nevében bűnöznek.

Az meg, hogy ki és mire fogja a hitetlenséget az más kérdés. Az azért nem hiszek Istenben, mert a pap... kezdetű mondókák hamisak, de ez csak az egyénre és az Istenre tartozik.

Katolikus ellenes vagy, és ideológiát gyártasz hozzá. A kutyát sem érdekli, hogy miért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés