A botrányokkal teli Kispesten egymásnak feszül az MSZP és a DK

2021. június 29. 7:00
Hiller Istvánt mindenki támogatja az előválasztáson, közben a másik választókerületben a szocialista Burány Sándor és a Gyurcsány-párti Arató Gergely mintha ölre menne egymással.

A szocialista vezetésű Kispest – ahol az a legendás fehér poros, pénzlenyúlós videó készült – a parlamenti választás szempontjából két részre van osztva, egyik fele Pesterzsébet teljes területével együtt a 16. egyéni választókerülethez (evk.) tartozik, a másik a 9.-hez, amelyen Kőbányával osztoznak. Ahol ilyen zűrös ügyek voltak – és kisebbek azóta is vannak –, azt feltételezhetnénk, hogy az előválasztáson az MSZP háttérbe vonul, megadva az esélyt a többi, talán annyira még be nem sározódott pártnak. De nem ez a helyzet. Épp ellenkezőleg.

A 16. evk-ban mind a hat nagyobb ellenzéki párt beállt a szocialista Hiller István mögé, aki az előző két országgyűlési választáson nyerni tudott itt, legutóbb 6 százalékponttal verte meg a fideszes Földesi Gyulát. Ennek ellenére lehet, hogy mégis lesz előválasztás, hiszen a Pálinkás József-féle Új Világ Néppártnak egyelőre van még jelöltje. Vidákovics László 2019 októberében a Jobbik színeiben indult Pesterzsébeten önkormányzati képviselőnek, de a szavazatok mindössze 8,52 százalékát szerezte meg a 2. választókörzetben, így nem jutott be a képviselő-testületbe. Szóval ha lesz is, komoly mérkőzésre aligha kell számítani.

Visszaléptették a helyben jól ismert Nemes Lászlót

Hiller István jelenleg az MSZP választmányi elnöke és ugyan nem érintett az önkormányzat botrányaiban, mégis annak a pártnak a vezető tisztségviselője, amelynek Gajda Péter polgármester is, aki korábban még azt is letagadta, hogy felismeri az említett videón szereplő képviselőtársát, Lackner Csabát. Ezért nem biztos, hogy simán nyerte volna az előválasztást, ha a DK nem lépteti vissza a politikusát. A Gyurcsány-párt ugyanis a választókerületben – igaz, hogy a másik felében – jól ismert és elfogadott politikust küldött volna ringbe, Nemes Lászlót, aki 27 éve pesterzsébeti önkormányzati képviselő és hét éve alpolgármester.

Ám ő a pártközi alkuk áldozata lett.

A 9. választókerületben azonban messze nem ilyen egyértelmű a helyzet, hónapok óta tart a kisebbfajta háború a felek között. 2018-ban itt az MSZP-s Burány Sándor győzött, másfél százalékponttal verte meg a fideszes György Istvánt, aki korábban Kőbánya polgármestere, országgyűlési képviselője volt, dolgozott főpolgármester-helyettesként és jelenleg államtitkár. Burány régi motorosnak számít az MSZP-ben, mégis a szövetségesükhöz, a Párbeszéd frakciójába ült be, hogy Szabó Tímeáék egyáltalán képviselőcsoportot tudjanak alakítani.

Burány Sándor újra parlamenti képviselő szeretne lenni, ezért elindul az előválasztáson, de itt az MSZP nem állapodott meg az egyébként az egész baloldalt elfoglalni szándékozó DK-val, amely az egyre többet szereplő Arató Gergelyt állítja csatasorba. A párt oktatáspolitikusa Kőbányán kezdte szocialista színekben a politikai pályafutását, a Gyurcsány-kormányban egészen az államtitkári rangig vitte.

Arató Gergely egy közös ellenzéki sajtótájékoztatón a III. kerületiben 2019. május 6-án (MTI/Balogh Zoltán)

A volt DK-s alpolgármester lepaktált a szocialistákkal

A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a kispesti (volt DK-s) alpolgármester, Kertész Csaba nem az egykori pártja fősodrába tartozik. Ő kezdeményezte ugyanis a korrupciós ügyekben érintett Kránitz Krisztiánnak, a vagyonkezelő volt vezérigazgatójának – aki a Gajda-Lackner-csapat tagja volt, az ominózus hangfelvételen Mr. 40 százaléknak hívták, és arról is hírhedt, hogy „kifelejtette” a vagyonnyilatkozatából a spanyolországi villáját – megmentését azzal, hogy a cége megszüntetése után a holdingként működő Gazdasági Ellátó Szervezet második számú embere lett.

Kránitz pedig Burány embere, így Kertész valójában a DK ellenfelével fogott össze,

ezért ki is lépett a Gyurcsány-pártból, mielőtt vélhetően kizárták volna. Kertész érdekes figurája egyébként a helyi közéletnek, róla konkrét terhelő információkat ugyan nem lehet tudni, de Lackner arról beszélt az ominózus hangfelvételen, hogy ő is „éhes”, nagyon szereti a pénzt, másfelől a fehér poros egykori MSZP-s képviselő tőle tudott meg intim, magánéleti információkat a Gyurcsány-házaspárról. Állítólag.

Az előválasztáson elindul még a momentumos Paróczai Anikó kispesti önkormányzat képviselő is. Ő részt vett annak a vizsgálóbizottságnak a munkájában, amelynek ki kellett volna derítenie, valóban történtek-e korrupciós ügyek a kerületben. De ez a munka elég hamar megfeneklett, köszönhetően a koronavírus-járványnak, de még inkább annak, hogy

az ellenérdekű szocialista képviselők és Gajda Péter polgármester blokkolták a testület működését,

és Paróczai, az átláthatóságért felelős tanácsnok sem állt a helyzet magaslatán. Az ügynek azonban lett egy kárvallottja, éppen Paróczai Anikó, akit becsületsértés és személyes adatokkal történő visszaélés gyanúja miatt rabosították, mert 2020 februárjában forgatott egy videót Kránitz spanyolországi villájáról, ám az ügyet nem ő, hanem a Magyar Nemzet és a Hír Tv göngyölítette fel.

A rendőrség nyomoz, de nem mond semmit

Így ebben a választókerületben nagy csata várható az öreg harcos MSZP-s Burány Sándor – aki egyébként már 26 évesen, 1982-ben belépett az MSZMP-be –, egykori párttársa, az immár a DK erős emberének számító Arató Gergely, illetve a múltat meghaladni szándékozó momentumos Paróczai Anikó között, aki ugyan megpróbál fellépni a szövetségesei korrupciógyanús ügyei ellen, de munkája szélmalomharcnak tűnik, és érezhetően kezd is belefáradni.

***

A videós büntetőügyben megkerestük a rendőrséget is. Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának Sajtóügyelete azt a választ adta, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat eljárásokat ismeretlen tettes ellen. Ám a nyomozások érdekeire tekintettel az eljárásokról bővebb tájékoztatást nem adnak.

Nyitókép: Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista párti elnöke beszél az MSZP Elég volt, Matolcsy! címmel rendezett demonstrációján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületénél a fővárosi Szabadság téren 2016. április 30-án. (MTI/Kallos Bea)

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az úgy történik, hogy hol Putyin f..szát szopja, hol a kínaiak valagában van...

"Kránitz pedig Burány embere," Persze, hogy az, hiszen Buránynak Kránitz a veje, gyerekeinek a nagyapja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés