Képviselet

2021. június 25. 9:49

Bauer Tamás
Facebook
A Magyar Hang újságíróit mint árulókat kezeli a Fidesz, és nyilván ennek megfelelően kezeli őket durvábban, mint a többi független orgánumot.

„A Népszava tudósítója kérdéseinek végén megkérdezte Gulyás Gergely miniszterelnöktől a kormányülést követő sajtótájékoztatón: mi az oka annak, hogy a Magyar Hang tudósítóját immár a második alkalommal – amióta ismét a jelenlevő újságírók tehetnek fel kérdéseket a miniszternek – nem engedik be a tájékoztatóra. Gulyás egy kurta mondattal válaszolt: »Önöktől várjuk a képviseletüket.«

Nem először ad Gulyás szégyenletesen cinikus választ. Persze, szép tőle, hogy folytatja a Lázár János által elkezdett sorozatot, és kormányülések után közvetlenül válaszol az újságírók kérdéseire. Nemcsak a kormányközeli lapok újságíróinak kérdéseire – amelyek gyakran irányulnak az ellenzékiek minősítésére, sokszor már magában a kérdésben is –, de a független lapok, portálok munkatársainak kérdéseire is. Ott van a Népszava, a HVG, az ATV, a Telex és mások. Ott volt korábban a Magyar Hang munkatársa is, aki sokszor a legkeményebb kérdéseket tette fel. A Magyar Hang hetilapot a Magyar Nemzetnek azok az egykori munkatársai hozták létre, akik a tulajdonos Simicskának Orbánnal való szembefordulását követően a kormányfüggetlenné vált Magyar Nemzetnél dolgoztak, majd amikor Simicska visszavonult, a Magyar Nemzet pedig előbb megszűnt, elvesztették újságírói egzisztenciájukat, Magyar Nemzet címmel pedig a korábbi Magyar Idők jelenik meg, gyakorlatilag a Szabad Nép–Népszabadság hagyományát folytatva hivatalos pártnapilapként. A Magyar Hang újságíróit mint árulókat kezeli a Fidesz, és nyilván ennek megfelelően kezeli őket durvábban, mint a többi független orgánumot.

Ez azonban a sajtószabadság súlyos megsértése. Gulyás válasza, hogy egy másik lap újságírója »képviseljen« egy be nem bocsátott lapot, nyilvánvalóan abszurd, hiszen minden másnak más a politikai iránya, és feltehetően más kérdéseket tesz illetve tenne fel.

Ilyen esetben szokott jobb helyeken a sajtó többi képviselője szolidaritást tanúsítani, és maga is távol maradni a meghirdetett sajtótájékoztatóról. Előfordult már, hogy egy-egy lap újságírójának a sajtótájékoztatóról való kizárása okot adott volna ilyen válaszlépésre, de az elmaradt. Gulyás e minősíthetetlen válasza után ezt a nem a kormány szolgálatában álló lapoknak meg kellene fontolniuk.

Nem vagyok a dologban optimista.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez még abban a kommunista diktatúrában él, ahol az újságírók feladata volt a politikai állásfoglalás. Sőt a megélhetés feltétele.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés