Ez a meccs olyan volt, mint a történelmünk

2021. június 24. 12:22

A magyarok szívvel-lélekkel, maximális erőfeszítéssel küzdöttek a túlerő ellen.

2021. június 24. 12:22
PAZS
Főtér

„Néha egy olyan triviálisnak tűnő esemény, mint egy labdarúgó mérkőzés, tisztábban tükrözi egy nemzet történelmének visszatérő, jellegzetes motívumait, mint tankönyvek sokasága.

A müncheni magyar–német meccs kicsiben olyan volt, mint az elmúlt fél évezred magyar történelme.

A magyarok szívvel-lélekkel, maximális erőfeszítéssel küzdöttek a túlerő ellen, helytálltak végig, megállították egy nagyhatalom gőzhengerét, sebeket ejtettek, lehetetlennek tetsző részgyőzelmeket arattak. Mindezt irtózatos ellenszélben, minden elvárást felülmúlva és azok ellenére; és az sem először fordult elő a történelemben, hogy az ellenfeleink morális piedesztált ácsoltak maguknak a harchoz a »barbárok« ellen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
night watch
2021. június 24. 18:44
"A magyarok szívvel-lélekkel, maximális erőfeszítéssel küzdöttek a túlerő ellen" "az sem először fordult elő a történelemben, hogy az ellenfeleink morális piedesztált ácsoltak maguknak a harchoz a "barbárok" ellen." A honi légtér védelmében 1944-ben a magyar vadászrepülők rendszeresen, tucatnyi géppel támadtak rá ezernyi amcsi kalózbombázóból és kísérő vadászgépből álló kötelékekre. 1956-ban a pest srácok egy csomó szovjet tankot küzdöttek le puszta kézzel, Molotov koktélokkal. Az amerikaiak is, a szovjetek is ördögi cinizmussal felszabadítónak nevezték magukat.
MayorAnna
2021. június 24. 17:02
Mondják, minden hasonlat sántít...ez, a történelmi túlerővel, most nagyon sántít. Leginkább azért, mert semmiféle túlerő nem volt. 11 játékos volt 11 ellen. És a magyar játékosok semmivel nem voltak gyengébbek. Minden bizonnyal volt bennük egy hazafias fűtöttség, ami nem gyengébbé, mintsem erősebbé tette őket. Nagyszerűen küzdöttek, és nem buktak el, mint történelmi hasonlatainkban elbukott nemzetünk több alkalommal. Nagyon rossz hasonlat volt, író úr.
röviden
2021. június 24. 13:38
Botor fejjel azt gondoltam, hogy az oroszt (Karaszjovot) fogom szídni, erre ő volt a legkorrektebb, rá egyszót se szóltam, pedig előítélem is volt, meg hajlamos is vagyok rá. :) Mégse teljesen olyan volt, mint az utóbbi 500 évünk.
packó_
2021. június 24. 13:19
Ezért vagyunk még! Köszönjük az erdélyi publicista kitűnő írását. Ott is, itt is: hajrá magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik