Július 1-jétől jön az uniós védettségi útlevél

2021. június 23. 7:30
Az útlevélen lévő három QR-kód csak speciális leolvasóval lesz olvasható.

Ingyenes papíralapú és digitális igazolás is igényelhető lesz majd – írja a Magyar Nemzet. A magyar kormány gőzerővel dolgozik azon, hogy július 1-jétől Magyarországon is bevezessék az európai uniós zöld útlevelet – értesült kormányzati forrásokból a lap. Úgy tudják, hogy az uniós dokumentum nem a klasszikus értelemben vett oltási igazolvány lesz, hanem három különféle jogcímen igazolja majd a védettséget eltérő QR-kódok segítségével. Kiderül majd a dokumentumból, hogy annak tulajdonosa megkapta-e a koronavírus elleni vakcinát, igazolja majd, hogy valaki egy meghatározott időintervallumon belül átesett-e a fertőzésen, illetve azoknak is jár majd az igazolás, akiknek érvényes negatív PCR-tesztjük van.

Digitális és papíralapú változat

A lap információi szerint az ­uni­ós vakcinaútlevélnek a tervek szerint lesz digitális és papíralapú változata is. Előbbi – eltérően a hazai védettségi igazolványhoz kapcsolódó applikációtól – nem az internethez fog kapcsolódni, a szakemberek ugyanis azzal számolnak, hogy egy időben

akár ötvenmillió lekérdezés is érkezhet a rendszerbe,

amely így az egészen extrém mértékű terhelést is bírni fogja. A tervek szerint ezért az okmányon lévő három QR-kódot speciális leolvasóval fogják csak tudni leolvasni, amire nem lesz alkalmas egy hétköznapi okostelefon, írják.

Hozzátették: a védettségi igazolására jogosultak a szükséges QR-kódokat az ügyfélkapus hozzáférésükön keresztül kaphatják majd meg, vagy ha papíralapú igazolást kérnek, azt a kormányablakoknál ingyen igényelhetik. Úgy értesültek, hogy a kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat a háziorvosokkal és a gyógyszerészekkel, hogy őket is be lehessen vonni a papíralapú igazolás kiállításába, nekik ugyanis van hozzáférésük a szükséges adatokat tartalmazó elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez.

Emlékeztettek: Gulyás Gergely még a június 3-i kormányinfón beszélt róla, hogy július elsejével vezethetik be az zöld útlevelet, és hangsúlyozta, hogy a magyar védettségi igazolvány alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására. – Teljes lesz az utazási szabadság az unióban azoknak, akik beoltatták magukat – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány az unión kívüli országok esetében, illetve az uniós igazolás megérkeztéig kétoldalú megállapodásokkal biztosítja a magyaroknak a szabad utazás lehetőségét,

eddig összesen 16 országgal sikerült egyezségre jutniuk, írja a Magyar Nemzet.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés