HÖOK: függesszék fel a diplomaátvételhez szükséges nyelvvizsga-követelményt!

2021. június 21. 16:39
A szervezet szerint a nyelvvizsga-követelmény idei elengedése akár 20-25 ezer olyan fiatal számára biztosítaná a diplomaátvételt, akik szakmai tudásukról a záróvizsgákon már tanúbizonyságot tettek.

Függesszék fel a diplomaátvételhez szükséges nyelvvizsga-követelményt az augusztus 31-éig záróvizsgázók számára, beleértve az idei tanév keresztfélévében végzett hallgatókat is - ezt kéri a kormánytól a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a HÖOK vezetősége hétfőn Schanda Tamással, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai és parlamenti államtitkárával, valamint Rácz Zsófiával, fiatalokért felelős – a családokért felelős tárca nélküli minisztert segítő – helyettes államtitkárral és Hankó Balázzsal, az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral személyesen egyeztetett.

A döntés sürgősségét indokolja, hogy azon hallgatók, akik szeretnének mesterszakon továbbtanulni, július 8-áig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat a felvi.hu rendszerében

– írták.    

A hallgatói érdekképviselet szerint a nyelvvizsga-követelmény idei elengedése akár 20-25 ezer olyan fiatal számára biztosítaná a diplomaátvételt, akik szakmai tudásukról a záróvizsgákon már tanúbizonyságot tettek. Közöttük – mint kiemelték – jelentős arányban vannak pedagógusok, egészségügyi- és agrárszakemberek, „akikre jelenleg nagy szüksége lenne a magyar társadalomnak, az oktatási rendszernek és a gazdaságnak”.    

A HÖOK felhívta figyelmet, hogy a járványidőszak az egyetemisták számára is soha nem látott kihívásokat jelentett. Az online tanórák mellett távolléti formában kellett vizsgázniuk, emellett jelenléti nyelvoktatásban sem tudtak részt venni lassan másfél éve. Sokan azért nem tudtak nyelvvizsgát szerezni, mert a vizsgaidőpontokat a korlátozások miatt le kellett mondani – sorolta az érdekképviselet.

(MTI)

Címlapképen: Egy végzett hallgató átveszi diplomáját a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar diplomaosztó ünnepségén.

Kép forrása: MTI / Czeglédi Zsolt

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dehogynincs. A Pázmányon a Hittudományi Karon héber, ógörög, latin. Ezek mellett angol, olasz, vagy német valamelyik különben nem tud tudományos szakkönyveket olvasni.

A nyelvtudás elsősorban a középiskolai nyelvoktatástól függ. Ne a végzős egyetemistákon verjék el a port.

Minden általánosban van nyelvoktatás. Angol, német, francia.
A gyerekek csoportbontásban tanulják a nyelveket.
Nem tudom, hogy kell-e felvételizni pl. angolból, vagy bármelyik nyelvből a Hittudományi Karon.

Ahova te jártál lehet, hogy elég volt. Ezért vettek fel téged?

A kis buta múltkor azt írta, hogy orvos. Csak azt felejtette el, hogy milyen orvos. Azt írta, hogy altató, aztán, hogy oltó. Oltó orvos!!!! :)))))
Azzal magyarázta a tévedését, hogy hasonlít egymáshoz a két szó.
Na úgyhogy igazad lehet. :)

Mi volt az előző nicke?

Mákvirág, mákgubó....ő lenne?

Buksika, feledékeny vagy, öregszel.
Múltkor beszélgettünk az indexről, Karácsony amit nem talált.
Ha jártam volna?:)))
Tavaly kaptam meg a harmadik diplomám.

Mondom, hogy öregszel buksika
Én az vagyok, aki elmagyarázta veled együtt annak a nagypapásnak, hogy merre hány méter.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem. Eddig érted?
Nem csak azok járnak ide, akik papok szeretnének lenni.
Világiak is ugyanide járnak, nappali vagy levelező képzésre. 6 év!

Én jártam, méghozzá műszaki karra, nem valami bölcsész libsikeltetőbe. De, van idő. A második nyelvvizsgámat harmadéven tettem le.
Ma pedig már egy magára valamit adó gimi nem engedi ki a magára valamit adó diákot nyelvvizsga. nélkül. A gyerekeim egy középkategóriás vidéki gimibe járnak, a nagyobb szeptemberben megy 11.-be és nyelvvizsgázni. Nem járt külön tanárhoz, most nyáron vesz majd 10-20 órát

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés