A nagyság iránti vágy viszi félre Orbán Viktort

2021. június 21. 10:58

Pálinkás József
Népszava
2010-ben azt reméltem, a Fidesz egy hazafias, nemzeti egységre törekvő politikát visz majd. Interjú.

„Nem érzi úgy, hogy hitelességi deficittel küzd? Vezető pozíciókat töltött be a NER-ben 2018-ig.

A NER-ben nem töltöttem be vezető politikai pozíciót. Nem tudom van-e hitelességi deficit, és ha igen, le tudom-e dolgozni. Amikor hazajöttem 1989-ben, az MDF-hez csatlakoztam, majd 1998-ban elvállaltam azt a feladatot az első Orbán-kormánytól, hogy előmozdítsam az oktatást, a kutatásokat. Szerintem ebben sikeres voltam. 2003-2006 között ellenzékben segítettem a Fidesznek polgári néppárttá alakulni, és 2010-ben azt reméltem, kormányon a Fidesz egy nagyvonalú, hazafias, nemzeti egységre törekvő politikát visz majd. Ebben csalódnom kellett. Ez egy folyamat volt, ami 2015-2016-tól erősödött fel, ugyanis akkor kezdett egyre jobban beleszólni a politika a tudomány világába. A CEU-ügyben nem lehetett csendben maradni, végül 2018-ban éreztem azt, hogy ez vállalhatatlan.

Felvenné még önnek a telefont Orbán Viktor?

Szerintem nem. Életemben egyébként körülbelül ötször beszéltem vele közvetlenül, főképp a titkárságával tartottam a kapcsolatot. Míg a Magyar Tudományos Akadémia elnöke voltam, kéthavonta konzultáltunk ugyan, de rendszerint nem értettünk egyet. 2018 júniusában beszéltünk utoljára.

Mégis sokáig bízott benne, dolgozott vele. Most mi mozgathatja Orbán Viktort? Milyen Magyarországot akar?

Nagyon erősen mozgatja a vágy, hogy valami nagyot alkosson, és ez félreviszi a racionális döntésekben. A Fudan egyetem ügye tipikusan ilyen: Magyarországra hozni egy külföldi egyetemet még jó döntés is lehet észszerű léptékben. De ez egy gigantomán beruházás lesz. Hogy legyenek normális futball stadionok, szintén egy legitim cél. De az, hogy a kis falvakba is stadiont építsünk? Valahogy mindig a nagyság iránti vágy viszi félre Orbán Viktort a döntéseiben. Nem gondolom, hogy azt szeretné, az emberek nyomorogjanak Nógrád megyében, de mégis úgy osztja el a forrásokat, hogy igenis ez történik, miközben a szupergazdagok allűrjeit veszik fel a hozzá közeli emberek.

Több ellenzéki politikus, miniszterelnök-jelölt úgy gondolja: felül lehet írni a NER lebontása érdekében a kétharmados törvényeket. Egyetért velük?

Ebben nem hiszek. A jogállamiság visszaállításának pontos módját egyrészt nem látjuk még, másrészt, ha van is konkrét terv, azt még senki sem szeretné nyilvánosságra hozni. Ennek egyszerű oka van: van még egy parlamenti ciklus a választásokig, a Fidesz mestere a politikai célhoz kötött törvényhozási trükközésnek. Csak egy példa: Orbán Viktor bejelentette a gyermekesek adóelőlegének visszatérítését. Abszurd helyzet, hiszen erre a jelenlegi adótörvények nem adnak lehetőséget. A Fideszt ez nyilván nem zavarja, Orbán mond valamit, ők meg majd ősszel megváltoztatják a szabályokat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 161 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Népszava...idáig küzdötted le magad, mocsok áruló.

X

Ennyi kibaszott trollnicket. Nem győzök takarítani.

Akkor nem téged ugye? (óriási csalódás ez a hímnem)

Lehet, hogy Pálinkás jóindulatú, de politikailag naiv. Orbán klasszisokkal jobb politikus nála. Sőt, Orbánnak nem lehet egy ellenzéki miniszterelnökjelölt sem mérce, mert ő európai nagyság.

Én hallottam e szerencsétlent egyszer előadni. Már akkor reménytelen benyomást keltett.

Mindent megkaptál az Orbán kormánytól, amit csak lehetett. Áruló vagy, tudtad?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés