„Fekete ruhás, artikulátlanul üvöltő emberek”, „félelmetes csoport” – így támadja a magyar drukkereket a baloldali média

2021. június 20. 15:37
Sok hazai balliberális megmondóember panaszkodott a magyar szurkolókra – összehasonlításként hoztunk néhány példát a környező országokból.

A francia csapatot a magyar drukkerek rasszizmusa zavarta meg egy holland lap szerint – számoltunk be nemrég megjelent cikkünkben a holland De Telegraaf budapesti beszámolójáról.

A magyar szurkolók már a keddi, portugálok elleni meccset követően a világsajtó fókuszába kerültek állítólagos homofób megnyilvánulások miatt,

amit egyetlen egy „Anti-LMBTQ” feliratú transzparensről készült fotóval illusztráltak.

De nem csak külföldön, itthon is érte kritika a magyar B-közepet, jellemzően balliberális megmondóemberek méltatlankodtak a drukkerek viselkedésén.

„Fájdalmas idők” és a „félelmetes csoport”

Németh Péter korábbi Népszava-főszerkesztő a baloldali lapban „fekete ruhás, artikulátlanul üvöltő emberekről” írt, akiknek karlendítése sokakat emlékeztetett „a fájdalmas időkre”. Németh felidézte, hogy ezek a drukkerek fütyülték ki „a szolidaritásból térdeplő íreket”.

Emlékezetes: az ír-meccs kapcsán a legnagyobbat az erzsébetvárosi DK-s polgármester, Niedermüller Péter szólta: a korábban a fehér, keresztény embereket rémisztő képződménynek nevező gyurcsányista politikus egyenesen arról ír, hogy „ma este Budapesten jobb volt írnek lenni”.

Nem maradt ki a sorból Vágó István sem: az ex-kvízprofesszor többek között a „Ki nem ugrál, büdös román, hej, hej”, „Szlovákok, nincsen hazátok” valamint „Utálunk, szar Románia” rigmusok hallatán méltatlankodott, mondván hogy

„nem lehetne-e ezek nélkül”?

„Ezektől eltekintve a magyar csapat remekül játszott, gratulálok az eredményhez!” – zárta posztját Vágó.

Az i-re a pontot a HVG-s Fekő Ádám tette fel, aki a „Mi ez a félelmetes csoport, amivel ezrek masíroznak az Eb-meccsek előtt?” címmel írt cikket a Carpathian Brigade-ről, amely szerinte „látványosan nacionalistának” tűnhet.

Amiért látványosan nacionalistának tűnik az egész, az maga az alap: egy nemzeti válogatottnak elég nehéz úgy szurkolni, hogy ne tűnjön sovénnek a végeredmény, bár az is igaz, hogy a Carpathian Brigade rátesz egy lapáttal erre azzal, hogy Mátyás királyra, a Szent Koronára vagy épp Gábriel arkangyalra utal a meccsről meccsre mutatott élőképein, és nem mondjuk a szintén magyar »találmánynak« számító Mézga Gézára” – írja.

Bezzeg a románok...

De valóban félelemgerjesztő, kulturálatlan és példa nélküli az, ahogyan a magyar szurkolók viselkednek a lelátón? Összegyűjtöttünk néhány közelmúltbeli esetet a tágabb régiónkból, a többit döntsék el önök.

Románia

Valahogy nem láttuk az aggódó nyugati újságok címlapjait, amikor a román szurkolók a 2014 októberi Románia-Magyarország vb-selejtezőn olyan petárdázást csaptak a magyar himnusz alatt, hogy abból semmit nem lehetett hallani.

De az is példa nélküli, ami a 2019 augusztusi Craiova-Honvéd meccsen történt: a román szurkolók a párharc második meccsének hosszabbításában hanggránátot dobtak az északír játékvezető mellé, akit hosszasan kellett ápolni. Végül nem merték félbeszakítani a meccset, – ami a Honvéd továbbjutását jelentette volna valószínűleg – mivel a csendőrség nem tudta volna biztosítani a játékosok és a bírók biztonságát egy esetleges félbeszakítás esetén, így lejátszották a tizenegyeseket – itt pedig a románok jöttek ki győztesen. 

A román klub végül nevetséges büntetést fizetett:

alapból 60 ezer eurót és 3 zártkapus meccset kaptak, de a 3. meccsre szóló tiltás felfüggesztésre került. Egyébként a románok 280 ezer eurót kerestek a Honvéd kiejtésével, ebből 60-at kellett befizetniük az UEFA-nak...

 

Szlovákia

Az sem sűrűn fordul elő uniós országban, hogy egy focimeccsen rendőrök vernek félholtra fegyvertelen szurkolókat: márpedig ez történt 2008. november 1-jén, amikor a Dunaszerdahely-Slovan mérkőzésen, a meccs közben a DAC szurkolók szektorát rohanta le a szlovák karhatalom. Az eredmény: ötvenen megsebesültek, 31 személyt előállítottak, a sérültek között volt egy rendőr is. A legsúlyosabb sérültet az akkor 18 éves Magyarországról származó fiút

a stadionban kellett újraéleszteni, majd helikopterrel szállították kórházba.

Horvátország

Nácik lennének a magyar szurkolók? Bár sokan ezt suggallják, például a fent említett Németh Péter is, de konkrét bizonyítékot keveset találni erre az állításra. Ellenben a horvát keménymag ékes bizonyítékát adta politikai nézeteinek: egy 2015-ös, olaszok elleni meccsen – ami eleve zártkapus volt, mivel a novemberi odavágón a délszlávok  rasszista rigmusokat énekeltek – a mérkőzés előtt valamikor 24-48 órával valamilyen vegyi anyaggal egy horogkeresztet égettek, martak a Poljud stadion fűvébe, ami addig nem látszódott jól, míg meccs közben fel nem kapcsolták a reflektorokat.

A horvát ultrák szeretik a horogkeresztet, 2006-ban például 200 karlengető szurkoló formálta meg élőképként egy livornói barátságos meccsen a lelátón – írta annak idején az Index.

Szerbia

Vágó István azt is kritizálta, hogy miért kell fütyülni a franciákat, ha hozzáérnek a labdához. Nos, a lélektani hadviselés ezen fajtájának nagymesterei egyértelműen a szerb szurkolók, akik, ha éppen egy különösen gyűlölt ellenféllel játszanak, nem állnak meg a pszchiológia nyomásnál sem. Emlékezetes a 2014-es szerb-albán meccs, amikor egy nagy-albán zászlót reptető drón miatt annyira feldühödtek, hogy

a mérkőzést végül 3-0-val a szkipetároknak ítélte az UEFA. Íme, az ok:

Lengyelország

A magyar élőképeket kritizáló Fekő Ádámnak pedig mutatjuk a 2017 augusztusi Legia Varsó-Asztana Bl-selejtezőn kifeszített lengyel drapériát, amellyel az 1944-es varsói felkelésre emlékeztek. Ez is szemléletesen bizonyítja: a történelem, a történelmi évfordulókra való reagálás nem csak nálunk jelenik meg a stadionokban, mivel

a szurkolók szerte a nagyvilágban egyfajta vértelen háborúnak fogják fel a labdarúgást,

ahol ki lehet fejezni az érzelmeket, és – hacsak hangerőben vagy koreográfiában, meg nyilván a pályán is, de – le lehet győzni az ellenfelet.

Nyitókép: MTI/EPA/POOL/Illyés Tibor

 

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha az ellenfeleinknek nem tetszik valami, nekunk se tetszen, ha ok nem erzik jol magukat, mi se erezzuk jol magunkat. Diktatorok ok es azt diktaljak, amit a gazdaik kiadnak nekik.
Lassan odajutunk, hogy nekunk kell magyarazkodnunk, elnezest kernunk, mert szeretjuk a nemzetunket, mert a sokszinuseget ugy eljuk meg, hogy egy mas nemuvel elunk es mast merunk gondolni a vilag dolgairol, mint ok.
Kivancsi vagyok, most kit hivnak majd be?
Ki fog minket leverni, gondolkodasunkat, eletmodunkat uldozni, hogy ok visszakeruljenek azokra a polcokra, amelyek szerintuk nekik jarnak?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés