Ebrahim Raiszi lesz Irán új elnöke

2021. június 19. 13:21
Az előrejelzések is Raiszit tartották a választás szinte biztos befutójának.

Gratulált a keményvonalasnak tartott Ebrahim Raiszinak az iráni elnökválasztáson elért győzelméhez ellenfele, a mérsékeltnek számító Abdolnaszer Hemmati – jelentette az iráni állami média. „Remélem, hogy kormánya – Ali Hamenei ajatollah vezetése alatt – virágzást és elégedettséget hoz országunk számára” – áll Hemmati levelében.   

Jóllehet a belügyminisztérium azt közölte, hogy a szavazatszámlálás még tart, korábban pedig arról tájékoztatott, hogy a végleges összesítés vasárnapra várható, nem sokkal később Haszan Róháni leköszönő elnök is megerősítette: megvan a választás győztese.

Gratulálok az embereknek a döntésükhöz” – jelentette be Róháni a televízióban.

A hivatalos gratuláció még várat magára, de már tudjuk, ki kapott elegendő szavazatot a választáson, kit választott meg ma az ország” – tette hozzá.

Az előrejelzések is Raiszit tartották befutónak

Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy Raiszi győzelmét mindhárom ellenfele – Instagramon, Twitteren vagy az iráni médián keresztül – elismerte. Iránban pénteken tartottak elnökválasztást, a felmérések szerint a részvétel akár rekord alacsony is lehetett.

Az előrejelzések Raiszit tartották a választás szinte biztos befutójának.

A korábban Teherán főügyészi tisztségét betöltő Raiszi magáénak tudhatta a síita állam legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah támogatását is. A választáson eredetileg több mint hatszáz jelölt akart indulni, de a jelölteket megrostáló, az állam iszlám jellegén őrködő, 12 tagú Őrök Tanácsa csak hét indulót engedélyezett.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés