Gyártsunk egyszülős családokat?

2021. június 15. 8:50

Francesca Rivafinoli
Vasárnap
Gyurcsány Ferenc és fegyverhordozói közzétették közös választási programjuk tervezetét.

„Most, hogy »előválasztás előtti visszaléptetések« fedőnéven javában zajlik az ellenzék kollektív önlejáratása, és a jóhiszemű balos szavazó (a kezdők ügyetlenségével bár, de) estéről estére imára kulcsolja a kezét, könyörögvén, hogy csak még ezt az áprilisig hátralévő szűk tíz hónapot húzzák ki ezek együtt, Gyurcsány Ferenc és fegyverhordozói közzétették közös választási programjuk tervezetét. A kellő mennyiségű üres lózung és andalító közhely némileg akadályozza ugyan a konkrétumok kihámozását, a kitartó olvasó azonban csak talál ezt-azt. Így például a következőket: »A nők önrendelkezési joga alapján újra kell gondolni a mesterséges megtermékenyítés szabályait. Lehetővé kell tenni az egyenlő hozzáférést az egyedülálló nők számára is.« Ennél bővebben nincs kifejtve az elképzelés, de az »egyenlő hozzáférés« logikusan azt jelentheti, hogy a 45 év alatti szinglik állami finanszírozással gyártathatnák le maguknak spermadonor segítségével az életükből még hiányzó gyermeket. Hogy előre megfontolt szándékkal »gyermeküket egyedül nevelő anyák« lehessenek.

Kissé következetlen módon a program valamivel arrébb, a »Gondoskodó Magyarország« fejezetben a megsegítendő, hátrányos helyzetű családok között említi meg (a fogyatékossággal élő gyerekeket nevelők mellett) az egyszülős családokat is, amivel implicite elismeri, hogy az azért gyermekjóléti szempontból nem az ideális felállás. Így tehát már tisztán szociálpolitikai alapon se egészen világos, hogy a sajnálatos okokból eleve nagyszámú, egyszülőssé váló család mellé miért kellene adófizetői pénzből szándékosan generálni további egyszülősöket. Ahelyett, hogy a gyerektelen, egyedülálló nők a lekötetlen kapacitásaikkal segítenék az esetleg túlterhelt vagy krízisben lévő gyerekeseket. Beleértve akár azokat a nőtársaikat is, akik kétségbeesetten vetetnék el a természetes úton megfogant magzatukat, mert félnek attól, hogy egyedül nem képesek felnevelni.

Aztán ott van a »nők önrendelkezési joga« mint jogalap. Mindenekelőtt elégedetten kell nyugtáznunk, hogy Magyarországon még az úgymond progresszív ellenzék is a szimpla »nők« szót használja a szülés összefüggésében, a »méhhel rendelkező személyek« vagy a »szülőképes testek« helyett. Ez mindenképpen elismerendő pozitívum. Ellenben ott már lehet valami tévedés, hogy az »önrendelkezési jog« kiterjedne arra, hogy egy donorkatalógusból rendelt árucikk segítségével csináltasson magának a nő egy saját, apátlan gyereket. Akinek aztán vagy örökre tátongó üres folt lesz a fél identitása, származása és családfája, vagy pedig valamikor fiatal felnőttkorában adatik meg, hogy megküzdjön biológiai apjának felkutatásával.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés