Közeleg a harag napja: Netanjahu hívei Jeruzsálem muszlim negyedében tüntetnének

2021. június 14. 21:56
A Jerusalem Post című helyi lap hétfőn közölte, hogy az izraeli hadsereg ennek hatására további csapatokat vezényelt Ciszjordániába.

Izraeli nacionalisták zászlós felvonulást hirdettek keddre Jeruzsálem belvárosában mintegy ötezer résztvevővel, s erre válaszul a radikális iszlamista Hamász palesztin mozgalom „harag napját” hirdetett. Az izraeli megmozdulást Benjámin Netanjahu volt konzervatív miniszterelnök hívei szervezik. Szakértők szerint mindez a helyzet további elmérgesedéséhez vezethet.    

Mivel ez a felvonulás a jeruzsálemi óváros muszlimok lakta negyedeit is érinti, a palesztinok provokációnak tekintik.

A palesztinok meghirdették a harag napját

A két legnagyobb palesztin frakció, a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász és a Ciszjordániát vezető Fatah válaszul „harag napját”, vagyis tiltakozó akciót hirdetett. A Jerusalem Post című helyi lap hétfőn közölte, hogy az izraeli hadsereg ennek hatására további csapatokat vezényelt Ciszjordániába.    

Mohamed Staje palesztin miniszterelnök a nap folyamán felszólította az új izraeli kormányt, hogy vessen véget a megszállásnak,

és ismerje el a palesztin nép jogait. Hozzátette, hogy az új izraeli vezetésnek nem lesz jövője, ha nem ismeri el a palesztinok jövőjét. Figyelmeztetett, hogy súlyos következményei lesznek annak, ha az izraeli hatóságok engedélyezik a nacionalisták zászlós felvonulását.

A háború kiújulása sem lehetetlen

„A zászlós felvonulás szervezése Kelet-Jeruzsálemben provokációnak minősül a palesztin néppel szemben és agressziónak a város és a szent helyeink szemben” – fogalmazott a palesztin kormányfő. Kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek közbe kell avatkoznia.    

Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között május elején rakétaháború robbant ki,

miután Jeruzsálemben összecsapások voltak palesztinok és izraeli biztonságiak között az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. A 11 napi vérontásnak május 21-ére virradóra tűzszünet vetett véget. A harcokban a Gázai övezet 254 lakója és 13 izraeli vesztette életét.    

Most alakult még csak meg a Benett-kormány

A Naftali Bennett vezette új izraeli kormánykoalíció vasárnap este megszerezte a kormányalakításhoz szükséges többséget az izraeli parlamentben. A Jobbra (Jamina) nevű jobboldali párt politikusa a szavazás utáni percekben le is tette a hivatali esküt. Ezzel véget ért Benjámin Netanjahu konzervatív miniszterelnök 12 éves kormányzása.    

A koalíciós megállapodás értelmében a ciklus felénél – két év múlva – Jaír Lapid külügyminiszter, a centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt vezetője veszi át a miniszterelnöki tisztséget.   

A bahreini trónörökös táviratban gratulált Naftali Bennett kormányfőnek megválasztásához

– közölte hétfőn a BNA bahreini hírügynökség. Az üzenetben a bahreini trón várományosa őszinte reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz az új izraeli kormány a térség és a világ békéjének, fejlődésének és stabilitásának erősítésében.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés