Európai Gyógyszerügynökség: Az AstraZeneca előnyei felülmúlják a veszélyekeit

2021. június 14. 7:00
Marco Cavaleri szerint minden korosztályban jó a vakcina a kockázat/hasznosság mutatója.

Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) oltásstratégiai vezetője vasárnap közölte, hogy az AstraZeneca vakcinájának előnyei minden korosztályban sokszorosan felülmúlják esetleges veszélyeit, és különösen igaz ez a 60 évnél idősebbek esetében.

Félrement nyilatkozat

Cavalerit korábban a La Stampa című lap idézte, és az akkori cikk szerint a fentieknek éppen az ellenkezőjét mondta, azaz hogy el kellene kerülni a 60 felettiek oltását AstraZenecával, csakúgy, mint a fialabbakét, mert fennállhat - bár rendkívül ritkán fordul elő - a vérrögképződés veszélye.

„Szavaimat sajnos nem helyesen tolmácsolta az interjúban a La Stampa” - írta nyilatkozatában az oltásstratégiai vezető a Reuters hírügynökségnek. A La Stampa vasárnap este közölte online kiadásában Cavaleri pontosítását.

Meghalt egy tizenéves

A múlt hét elején az olasz kormány azt közölte, hogy korlátozni fogja az AstraZeneca oltóanyagának használatát a 60 év felettieknél, miután egy tizenéves meghalt ritka vérrögképződésben beoltottsága után.

Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter vasárnap sajtótájékoztatón viszont azt mondta, hogy Olaszország folytatja az AstraZeneca használatát a 60 év felettieknél is, és nemcsak azoknál, akik ebből kapták első oltásukat, hanem olyanoknál is, akik még egyetlen oltást sem kaptak.

(MTI)

Kép forrása: Dasril Roszandi / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés