Kína figyelmezteti a G7 vezetőit

2021. június 13. 12:45
Az ázsiai ország szerint elmúltak azok az idők, amikor országok kis csoportjai dönthettek a világ sorsáról.

Kína londoni nagykövetsége figyelmeztette a G7 vezetőit, hogy már régen elmúltak azok az idők, amikor országok kis csoportjai döntöttek a világ sorsáról, számol be a BBC. Az Angliában ülésező politikusok ugyanis egységes álláspontot alakítanak ki Kínával kapcsolatban, Joe Biden amerikai elnök is eltökélt abban, hogy a nyugati hatalmaknak most kell fellépniük az egyre erősebb Kína ellen.

AG7 vezetői vasárnap várhatóan zárónyilatkozatot adnak ki, amelyben több pénzügyi támogatást ígérnek a klímaválság sújtotta fejlődő országoknak, illetve nagy összegekkel támogatják ezen országok infrastrukturális projektjeit, ami válasz lenne a kínai hasonló tervre. Az Egyesült Államok által támogatott Build Back Better World (Építsük vissza a jobb világot) terv a pekingi Selyemút jobb minőségű alternatívája lenne a tervek szerint, többek között azért, mert átlátható lenne és partnerként kezelné a résztvevő országokat.

A londoni kínai nagykövetség úgy fogalmaz, hogy az országok – legyenek azok nagyok vagy kicsik, erősek vagy gyengék, szegények vagy gazdagok – egyenlőek, és hogy a világ ügyeit minden országnak konzultáció útján kell intéznie.

 

Nyitóképen: Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Mario Draghi olasz kormányfő, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Szuga Josihide japán miniszterelnök (b-j) a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőinek csúcstalálkozóján az angliai Cornwall grófságban lévő Carbis Bayben 2021. június 12-én.
Fotó: MTI/AP/Pool/Kevin Lamarque

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mintha lenne egy olyan erzesuk, hogy rajtuk csak egy ujabb, meg nagyobb haboru segithet mar...
Aztan nem tudom, hogy a haboru kin segithet, mert rajtuk sem segitett legtobbszor.

A G7 az erdő közepén, és teleéneklik a sötétséget, a fák között.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés