Galla bögyölője

2021. június 13. 12:24

Pozsonyi Ádám
888
Újabb mártírt avatnak haladóék. Újabb hős született, akit az elnyomás emel az egekbe.

„Megjegyzem, bárcsak lenne elnyomás, úgy tán még értékelhető művészet is születne. Akkor talán hallgatható lenne ez a Galla is. Mert már legalább 10 éve nem. Mert a szabadosság a kultúra halála. Ha mindent lehet, semmit nem lehet. Ha keretek vannak és korlátok, akkor a gesztusokkal, szavakkal, hangulatokkal úgy kell játszani, hogy kimondj valamit, de ne legyen belőle bajod. Ehhez mester kell. Tudás, odafigyelés, szorgalom, akarat, tehetség, indulat ésatöbbi. De ha megszűnik a korlátozó erő, s már minden marha, minden utolsó jöttment kimondhatja, és megteheti, hát törvényszerűen hígul a teljesítmény. És így lesz a tehetségből, a művészből utolsó jöttment. És akkor marad a trágárság, a pisi, az elővett cuccos, de egyre érdektelenebbül, egyre unalmasabban és jelentéktelenebbül. Mint Galla egész munkássága, élete és művészete.

Szóval, aki nem tudná, Galla Miklóstól visszavonták a neki ítélt Karinthy-gyűrűt. És ezt se ő nem érti, se a haladó világ. Galla Miklós: »Minden ok nélkül vonták vissza a Karinthy-gyűrűmet.« Egy bizonyos Kőhalmi Zoltán – Karinthy-gyűrűs humorista – nyílt levelet fogalmazott meg.

»Kérném, küldje el írásban, mit tehetek, és mit nem, illetve szívesen vennék egy általános iránymutatást, ha esetleg váratlan helyzetbe kerülnék, és önállógondolatokat kellene megfogalmaznom« – kéri Dobos Menyhértet, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját. A humorista javasolja azt is, hogy világítsák át az összes eddigi díjazott értékrendjét és szellemiségét »nehogy megbújjon közöttük egy érdemtelen«.

Segítek gyerekek. Mert haladóéknak az alapokat kell elmagyarázni. Tehát: Temetésen nem fogdossuk az özvegy fenekét. Vendégségben nem töröljük a szánkat a házigazda ingébe, és kocsmában nem kurvázzuk le a pultos lányt. Ha a barátodhoz mész látogatóba, nem a mosogatóba vizelsz, és wc-papírnak nem használod fel a házigazda frissen kijött verseskötetének lapjait. És persze nem veszed elő színpadon a bögyölődet, és nem húzogatod rajta a bőrt.”

 

Fotó: Galla Miklós humorista Eric Idle és John Du Prez Nem a Messiás... című színpadi művének beharangozó sajtótájékoztatóján Budapesten, az Akvárium Klubban 2015. március 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 166 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Régebben volt az RTL klubon az úgynevezett Gálvölgyi show. Az abból állt, hogy a művész úr fogdosta magát. Igaz, ruhában. És ez bejött a nézőknek.

Vizsgáljuk meg bahhátaim a
" Szél fú " czímű muzikális alkotás előadásmódozatainak
kulturális evolúcióját:

Egykoron:
https://youtu.be/lo0_JsrWI_A

S mai korunkban amikor mindent fölforgatnak:
https://youtu.be/G9cup5mm-DY

Igen, a második (mint egy kései Galla szinipörformansz??)
túl van didakti cizellálva!

A poén ja az jó, az bármikor :-)

Igen, Robur első alkalommal osztást írt...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés